torsdag, 04 juni 2020 08:18

Ingen overdødelighet i Norge i år

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Ingen overdødelighet i Norge i år Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Foreløpige tall fra FHI viser at det ikke har dødd flere i år enn normalt, til tross for koronaepidemien.

– For noen uker tilbake var det signaler om noe forhøyet dødelighet i uke 15 og 16 for aldersgruppen 65 år og eldre, men nivået av dødelighet har nå justert seg til normalt, skriver FHI i sin siste rapport om overvåking av totaldødelighet.

Det understrekes at tallene er usikre på grunn av justeringer for forsinkelser i registrering av dødsfall.

Kortere influensasesong

Totaldødeligheten viser om det har dødd flere eller færre personer enn normalt.

I Norge brukes dette blant annet til å anslå hvor mange som dør av den vanlige sesonginfluensaen. I snitt regner man med at rundt 900 personer dør av influensa årlig, men årets sesonginfluensa fikk en bråere slutt enn vanlig, etter at de omfattende smitteverntiltakene mot koronaviruset ble innført i mars.

Så langt har helsemyndighetene registrert 237 dødsfall blant koronasmittede her til lands, noe som kan veie opp for eventuelt færre influensadødsfall.

– Siden vi overvåker totaldødelighet og ikke har informasjon om dødsårsak, kan ikke årsaken til eventuelt observert overdødelighet fastslås uten å utføre videre analyser, skriver FHI i sin rapport.

Skiller seg fra land i Europa

Det er normalt flere dødsfall om vinteren enn om sommeren, nettopp på grunn av luftveisinfeksjoner som influensa, men også av andre årsaker.

En overdødelighet vil eventuelt kunne gi indikasjoner på om det er koronadødsfall som ikke er plukket opp av de offisielle statistikkene. Slike trender har man plukket opp i flere europeiske land under pandemien, men altså ikke i Norge.

– Det har vært betydelig overdødelighet i Europa som sammenfaller i tid med den pågående covid-19-pandemien, spesielt i aldersgruppen 65 år og eldre, men også i aldersgruppen 15–64 år. Dødeligheten ser ut til å ha nådd toppen og er på vei ned i flere av landene, skriver FHI.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa