mandag, 25 mai 2020 08:57

FHI presiserer: Unødvendig å teste friske

Skrevet av
Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker. Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nå som spredningen av koronavirussmitte i Norge er liten, har det ingen hensikt å teste store grupper av friske, som for eksempel alle ansatte i en bedrift.

Det mener Folkehelseinstituttet (FHI), som anbefaler at det nå utføres test for koronaviruset sars-CoV2 av alle personer med akutt luftveisinfeksjon som har feber, hoste eller tungpustethet, eller som lege mistenker har covid-19.

I en pressemelding mandag forklarer FHI at hvis man tester en person som ikke har symptomer eller økt risiko for å ha blitt smittet, og som lever i et samfunn med lite smitte – slik Norge er per nå, er det svært lite sannsynlig at personen tester positivt.

Slik situasjonen er nå, anslår FHI at om man tester 12.000 tilfeldige personer i Norge, vil man få rundt 15 positive prøvesvar, der kun ett av dem er reell koronasmitte, mens de 14 andre er falske positive prøvesvar. Det vil si at personen som tester positivt egentlig er frisk. Ved svært lav smitte i samfunnet gjelder dette selv om testen (PCR-test) i seg selv er av god kvalitet.

– I slike situasjoner bør ikke helsepersonell stole på et positivt resultat før de har tatt en ny prøve som bekrefter det, sier lege Joakim Øverbø ved Folkehelseinstituttet.

Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa