torsdag, 21 mai 2020 10:38

Ferske teltturister advares mot grilling og aggregater i forteltet

Skrevet av
I år er det ventet at mange nordmenn som skal feire sommeren i eget land, kanskje velger man telt for første gang. Giftinformasjonen advarer om at det er livsfarlig å grille i forteltet. I år er det ventet at mange nordmenn som skal feire sommeren i eget land, kanskje velger man telt for første gang. Giftinformasjonen advarer om at det er livsfarlig å grille i forteltet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Bruk av grill og gassapparat kan gi kullosforgiftning. Gifteksperter ber uerfarne nordmenn ta forholdsregler når de fristes av det enkle livet i telt i sommer.

Giftinformasjonen og Oslo universitetssykehus frykter flere tilfeller av kullosforgiftning til sommeren.

– I lys av koronasituasjonen så vil denne sommersesongen trolig by på flere uerfarne teltere, båtfolk og campere enn vanlig, sier overlege Merete Vevelstad ved Avdeling for rettsmedisinske fag ved universitetssykehuset.

Det er spesielt bruk av engangsgrill til å grille eller som oppvarmingskilde i telt og fortelt, det advares mot på det sterkeste.

Strømaggregat

I tillegg til forgiftninger knyttet til engangsgriller, er det hvert år også alvorlige skader og dødsfall på grunn av feil bruk av aggregater og gassapparater eller feil på utstyret.

Giftekspertene sier at mange i dag bruker aggregater som drives av diesel, bensin og gass der man ikke har strøm.

– Ved bruk av slike apparater i små og dårlig ventilerte avlukker er vi utsatt for livstruende kullosforgiftning, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud i Giftinformasjonen.

Derfor er det viktig med god utlufting under bruk. Eksempler er hyttedusjer med gassvannvarmere, bruk av strømaggregat i båter med kabin eller i russebusser, eller i verste fall grilling i fortelt.

Indre kvelning

– Kullos er en snikende, fargeløs og giftig gass. Den oppstår ved ufullstendig forbrenning. Man blir først trøtt, uopplagt og kan få hodepine. Man oppfatter ikke selv nødvendigvis hva som er i ferd med å skje, før man blir bevisstløs, sier Vevelstad.

Man kan ikke kjenne at man puster inn kullos, før man begynner å få symptomer på forgiftning.

Det som skjer når man puster inn kullos, karbonmonoksid (CO), er at giften reagerer mye lettere med blodet enn hva oksygenet gjør (O2). Det blokkerer dermed for blodets evne til å transportere oksygen som kroppen må ha. – Det skjer en indre kvelning, advarer Vevelstad.

– Førstehjelp består i å umiddelbart dra den som er forgiftet ut i frisk luft, sier Trosterud.

Personen bør unngå anstrengelser, og hvis det er nødvendig må man gi kunstig åndedrett. Ved moderate eller alvorlige symptomer må lege kontaktes så fort som mulig og det må gis behandling med oksygen. Alle gravide med symptomer må innlegges på sykehuset.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa