torsdag, 30 april 2020 22:00

Nå skal 1960-tallet ut av middelalderen

Skrevet av
Orgel til salgs! Sogneprest Lena Ros Mattiasdottir skal kvitte seg med et orgel som ikke passer inn. Orgel til salgs! Sogneprest Lena Ros Mattiasdottir skal kvitte seg med et orgel som ikke passer inn. Foto: Frank Tverran

Endelig ser det ut til at et snart 60 år gammelt stilbrudd skal forsvinne fra den ærverdige middelalderkirken i Haugsbygd.

Fikk strykkarakter

At det snart 60 år gamle orgelet var et formidabelt stilbrudd, var man ikke så nøye på den gangen. I dag er heller ikke lyden i orgelet tilpasset nyere krav til det store kirkerommet. I 2015 ble alle orglene i prostiet vurdert. Det var ingen tvil om at orgelet i Haug kirke burde bli byttet ut så fort som mulig.

Orgelkomité i arbeid

August Nielsen- orgeletDette orgelet sto i Hønefoss kirke fra 1890 til 1940. Nå er det ønsket til Haug kirke (Foto: Frank Tverran)

Orgelkomitéen i Haug kirke består av leder sogneprest Lena Ros Matthiasdottir, kantor Stein Sødal, organist Leif Berger og representant fra Haug menighetsråd Klaus Jarstad. I tillegg har orgelkonsulent Anders Eidsten Dahl tiltrådt etter behov.

- Både nye og gamle orgler ble vurdert, men komitéen kom stadig tilbake til August Nilsen-orgelet som var i bruk i Hønefoss kirke fra 1890 til 1940, sier sogneprest Lena Ros Matthiasdottir. - Dette orgelet står i dag i Sven Foyns bedehus i Tønsberg.

- Brukes ikke orgelet der?

- Nei, der står orgelet til pynt.

- Hvis orgelet ikke er brukt på mange år, kan det brukes?

- Fagfolk som har sett på orgelet, sier det er brukbart. Men hvis vi får overta dette, må galleriet i kirken forsterkes.

- Har dere finansene i orden?

- Vi har fått bevilget 1,5 millioner i budsjettet til Ringerike kommune, sier sogneprest Lena Ros Matthiasdottir.

Kan bli andre alternativ

Det er Kirkens Bymisjon i Tønsberg som eier orgelet i dag. Dette har de selv kjøpt for 1 krone. Siden det ikke ligger profittmotiv bak ønsket om å få orgelet tilbake til Ringerike prosti og til Haug kirke, må vi anta at det fortsatt vil bli omsatt for en symbolsk pris.

- Pengene vi har fått vil i hovedsak gå med til demontering, frakt og tilpassing i Haug, sier sogneprest Lena Ros Matthiasdottir. - Hvis det blir en for høy kjøpspris på selve orgelet må vi vurdere andre alternativ. Vi er også avhengig av godkjenning både hos Biskopen og hos Riksantikvaren, avslutter sognepresten.


Litt orgelhistorikk

I 1878 var det gamle orgelet i Haug kirke utslitt og ble derfor solgt til orgelbygger L. Eriksen, som gav det videre til Drammens museum. Det kom da inn et fem-stemmers August Nielsen-orgel som kostet kr 2400. Første gang dette ble tatt i bruk var 7. august 1880. Den kjente organist og komponist L.M.Lindemann kom fra Oslo for å spille på orgelet under invielsen. Dette orgelet ble solgt til Borgund kirke og Haug kirke anskaffet et Jørgensen-orgel 1964. J.H. Jørgensens Orgelfabrik var en videreføring av August Nielsens orgelbyggeri.

Haug kirke gjennomgikk en omfattende restaurering som sto ferdig til åpningen søndag den 27. oktober 1963. Da måtte man benytte "et midlertidig orgel" inntil Jørgensen-orgelet ble ferdig året etter. Det er dette orgelet som nå står i Haug kirke.

Sist redigert torsdag, 30 april 2020 22:31

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa