onsdag, 25 mars 2020 19:02

Syr smittevernutstyr til sykehjemmene i Ringerike

Skrevet av
Daglig leder Sandra Tollefsen i Sisters in Business har på seg en smittevernsfrakk som bedriften produserer til helsearbeidere. Daglig leder Sandra Tollefsen i Sisters in Business har på seg en smittevernsfrakk som bedriften produserer til helsearbeidere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

For en uke siden var innvandrerbedriften Sisters in Business truet av permitteringer. Men behovet for smittevernutstyr gjør at de vurderer oppbemanning.

smittevern2

Hodan Jama Farrah syr en smittevernsfrakk på bedriften Sisters in Business i Asker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den ideelle bedriften Sisters in Business er et sosialt entreprenørskap som sysselsetter innvandrerkvinner i Asker. Siden oppstarten i 2017 har de sydd for Ikea samt tatt oppdrag fra privatmarkedet, men så kom koronakrisen.

– Forrige fredag hadde alle fått permitteringsvarsel. Så kom det en forespørsel om vi kunne levere 50 smittevernfrakker til et sykehjem på Ringerike. Brått måtte vi kaste oss rundt og produsere, sier daglig leder Sandra Tollefsen til Dagsavisen.

Nå har de 11 syerskene bestillinger inne på mer enn 1.000 frakker.

Vurderer oppbemanning

Den ideelle bedriften består av innvandrerkvinner med ulik kompetanse, som av forskjellige årsaker har problemer med å komme inn på det norske arbeidsmarkedet.

Til Budstikka , som først omtalte saken, sier Tollefsen at de hadde fått en fin start på virksomheten og var i full gang med å sikre seg nye ordrer da koronaviruset kom. Da mistet de oppdrag og forberedte seg på permittering.

Situasjonen er nå en helt annen og bedriften vurderer å oppbemanne.

– Vi kan heldigvis øke produksjonen og kanskje doble staben på kort tid, sier Tollefsen.

Mangel på smittevernutstyr

De strenge kravene til utstyr har gjort det utfordrende for syerskene, men med hjelp fra blant annet innvandrerbutikken Rainbow Tekstil på Grønland, som hadde et lager med gult stoff som kunne vaskes på 90 grader, har de klart seg. Helsevesenet har også lempet på kravene slik at de kan sy frakker i beige.

Mangelen på smittevernsutstyr har gjort at Helsedirektoratet har bedt næringslivet om hjelp. Helseforetakene har rasjonert smittevernutstyr over lengre tid allerede.

Helsedirektoratet opplyste tirsdag til NRK at de ikke vil gå ut med tall på hvor mye smittevernutstyr som er igjen. De begrunner det med at tallene vil skape frykt, usikkerhet og svekke Norges posisjon i det internasjonale markedet dersom de blir offentlige.

smittevern3
Fatima Malala klipper til bomullsstoff til en smittevernsfrakk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa