fredag, 17 januar 2020 12:15

Nå må Huhtamaki rydde opp på Viul

Skrevet av
Nå må Huhtamaki rydde opp på Viul Arkivfoto: Frank Tverran

Nå foreligger den endelige rapporten om tilstanden på land og til vanns fra fabrikken på Viul og nedover i Randselva. Det er Rambøll Norge AS som har stått ansvarlig for prosjektet på vegne av Huhtamaki Norway AS. Det har vært flere underleverandører til rapporten, bl.a. NIVA, Fjeld og Vann og Nearshore Survey AS (NS).

Pålegg fra Miljødirektoratet

Det er Miljøverdirektoratet som har pålagt Huhtamaki å fremskaffe denne rapporten. Det er spesielt miljøgiften PFAS man er bekymret for, men på det gamle industriområde er det også funnet gamle oljetanker og andre ting som forurenser.

Høy risiko

Å fjerne alt som forurenser, er et arbeid forbundet med høy risiko. Verneutstyr er nødvendig og deler av arbeidet må til og med utføres med tette drakter og oksygen til å puste i fra egne beholdere, i følge Rambølls rapport.

Kostbart

Selve arbeidet med å fjerne forurensningskildene på land, er i rapporten estimert til 10-12 millioner kroner. Det blir også anbefalt å overvåke vannet fra Viul og ned til Svarthølen. I Svarthølen må det fjernes mye gammelt tømmer og bli mulig med en regulering av vannstanden. Kostnadene her kan alene komme opp i 76 millioner kroner, alt etter hvor langt man må gå.

Tiltak kommer

- Vi skal nå gjennomgå rapportene, sier sjefingeniør Hilde Beate Keilen i Miljødirektoratet.
- Det er mye som tyder på at det er et behov for å rydde opp i forurensningen, avslutter hun.

FAKTA

PFAS i Tyrifjorden kommer hovedsakelig fra utslipp fra en nedlagt papirfabrikk på Viul utenfor Hønefoss. De høyeste konsentrasjonene av miljøgiftene er funnet i sedimenter og i fisk fra i Randselva, i nærheten av fabrikken.

Her er konsentrasjonene av PFAS mer enn 1000 ganger høyere enn oppstrøms fabrikken. Prøvene viser at miljøgiftene har spredt seg med partikler i elven ut i Tyrifjorden. Det er ikke funnet miljøgifter i selve vannet.

På Viul ble det produsert papiremballasje fra 1964-2013, der siste eieren Huhtamaki Norway AS drev fra 1999-2013. De typene PFAS som er funnet, kan kobles til produksjonen av enkelte typer papiremballasje.

Bedriften har tidligere utarbeidet en opprydningsplan for eiendommen da driften ble avviklet. Planen omfattet imidlertid ikke kartlegging av PFAS i jord, vann eller sediment.

Miljødirektoratet har nå gitt virksomheten pålegg om å gjennomføre ytterligere undersøkelser og å utarbeide planer for varige tiltak som hindrer ytterligere spredning av PFAS og annen forurensning videre ut i Tyrifjorden.

Påleggene omfatter tiltak i sedimenter i elva og opprydding i forurenset grunn på land.

- Selv om fabrikken er lagt ned, har bedriften et ansvar for å rydde opp i ulovlig forurensning fra virksomheten. Vi har gitt bedriften frist til 1. januar 2020 for å sende oss forslag til tiltak som sikrer dette, sier Ellen Hambro.

Kilde: Miljødirektoratet

Sist redigert torsdag, 13 februar 2020 12:00

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa