onsdag, 15 januar 2020 14:11

Biblioteket har mye å by på dette halvåret

Skrevet av
Anne Jørgensen (til venstre) og Laila Løvhøiden i FNs hovedkvarter. Anne Jørgensen (til venstre) og Laila Løvhøiden i FNs hovedkvarter. Foto: Dag Høgvard

Lokale krefter setter preg på Ringerike bibliotek sitt program denne våren. Representanter for to av våre hjørnesteinsbedrifter stiller med interessante foredrag i arrangementsrekken Kunnskap til lunsj.

En adjunkt byr på eventyr med yoga, en ungdom brenner for klimaet, feltarbeider for Leger Uten Grenser – Lindis Hurum, og historiker Gudmund Bakke bidrar alle til et variert og spennende program for Ringerike bibliotek denne våren. Nye samarbeidspartnere er Ringerike Slektshistorielag og byplansjef Inger Synnøve Kammerud.

For barn og unge

Allerede førstkommende lørdag kan barn få gleden av et nytt tilbud i Ringerike bibliotek. Et eventyr med bevegelse er ledet av adjunkt i Ringerike kommune, Ellen Langvandsbråten. Hun skal gjøre yogaøvelser sammen med barna samtidig som de får høre fortellingen om Lille Frosk av Jakob Martin Stid. Kanskje blir det en del hoppende småfrosker i biblioteket denne dagen?

Det blir også høytlesing for barn i anledning den nasjonale høytlesingsdagen 25. januar, og alle lørdagene i februar kommer Bokreven med sine bokanbefalinger på besøk til biblioteket.

I begynnelsen av februar kommer Peder Opstad med forestillingen Eventyret om pannekaka. Forestillingen er en gjendiktning av det kjente eventyret av Asbjørnsen og Moe. Alt foregår på rampete rim, og fremføres som fysisk fortellerteater.

I vinterferieuka blir det familieaktiviteter med Jernringen som vil lære bort gamle håndarbeidsteknikker lørdag 22. februar, mens det blir lego- og duploverksted resten av uke 9.

Sjakk med Hønefoss Sjakklubb

Er du bitt av sjakkbasillen spiller Roger Granum fra Hønefoss Sjakklubb gjerne sammen med deg. Han har nok også et trekk eller to han gjerne lærer bort. Sjakk er en ypperlig måte å holde i gang de små grå oppi topplokket med, og det er ikke minst en hyggelig og sosial aktivitet. Vi håper ringerikinger i alle aldre møter opp. Hva med å ta med barnebarnet, så kan besteforeldre og barnebarn spille og lære sjakk sammen. Sjakk er også et internasjonalt spill, så eventuelle språkbarrierer er så å si fraværende.

For voksne

Sten Høyendahl fra Ringerike Slektshistorielag holder 25. januar et interessant foredrag om hvordan folk tenkte i eldre tider. Han har blant annet forsket i gamle rettsprotokoller for å finne ut av dette. Prøver du å finne gamle slektninger, eller har lyst til å begynne med slektsforskning bidrar Slektshistorielaget med slektshistorisk veiledning en gang i måneden framover.

Konsernsjef Ole Sunnset i Ringerikskraft kommer for å fortelle om hjørnesteinsbedriften som har forsynt Ringeriksregionen med fornybar energi siden 1912. Sunnset gir oss historien bak selskapet, hvordan den har formet bedriften til det den er i dag, og hvilke muligheter og utfordringer som må møtes i fremtiden.

Spennende er vi også sikre på at det blir å høre Laila Løvhøiden og Anne Jørgensen fra Kartverket fortelle på en enkel måte hva geodesi er, og hva som gjør at en samlet generalforsamling i FN oppfordrer alle verdens land til å sette geodesi på dagsorden. De vil gi et innblikk i hvordan ting foregår i FN, hvorfor de fortsatt ofrer både nattesøvn og fritid i geodesiens tjeneste.

Historiker Gudmund Bakke skal gi oss innblikk i hva som skjedde i Hole, Ringerike og Jevnaker under felttoget i april 1940. Han har kalt foredraget sitt I krigens kjølvann og foredraget er en del av Ringerike Kirkeakademi sin markering av at det er 80 år siden 2. verdenskrig startet.

Ringerike bibliotek og byplansjef Inger Synnøve Kammerud har inngått et samarbeidsprosjekt som skal se på muligheter for å bruke Ringerike bibliotek som arena for medborgerskap og samskapelse i planprosesser. Hensikten med samarbeidet er å bruke de møteplassene som allerede eksisterer på biblioteket til å formidle viktige planprosesser der det er mulig å medvirke. Som en del av dette prosjektet vil Kammerud gjerne møte innbyggerne til uformelle samtaler om utviklingen av Hønefoss by. Vi oppfordrer derfor folk som har gode ideer for byen vår, eller lurer på noe når det gjelder planene for byutviklingen, til å benytte muligheten til å møte byplansjefen i Ringerike bibliotek. Første mulighet er tirsdag 11. februar.

I fjor gikk skoleelever i Norge i klimastreik etter å ha blitt inspirert av Sveriges Greta Thunberg. Even Jacobsen fra Hønefoss er med i Grønn Ungdom og kommer for å holde foredrag om klimakrisen.

Kvinnedagen blir markert i Ringerike bibliotek med arrangement i samarbeid med kvinnenettverket NovaPro og Ringerike soroptimistklubb. I den anledning holder Lindis Hurum foredraget Glemte kvinner i glemte kriser. Kvinner er alltid av de mest sårbare, sammen med sine barn sier Hurum. Det å være kvinne i en glemt krise er ekstra vanskelig. Som feltarbeider i Leger Uten Grenser har Hurum ofte møtt kvinner med en enorm indre styrke og kraft til å verne om sin familie selv i de mest håpløse og umenneskelige situasjoner. Hurum ønsker å være deres stemme og fortelle deres historier. Hun er kjent som en kritisk samfunnsdebattant, og er tidligere kåret til Årets modigste kvinne og Årets ildsjel.

Vi ser også fram til å endelig få forfatter Nina Lykke på besøk. Det var meningen at hun skulle besøke Ringerike bibliotek like før jul, men da måtte hun melde avbud i siste liten. Tirsdag 4. februar er hun imidlertid klar til å bli bokbadet av bibliotekar Aase Bekkeheien. Nina Lykke vant nylig Brageprisen med Full spredning – en legeroman. Tittelen kan framstå som noe dyster, men romanen full av humor knyttet til selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa