mandag, 06 januar 2020 14:50

Sønstebyprisen 2020 tildeles ildsjelen Kristian Bergsund

Skrevet av
Kristian holder foredrag på Bagnsbergatn gård Kristian holder foredrag på Bagnsbergatn gård Arkivfoto: Frank Tverran

Mye av det flotteste ved det norske samfunnet er basert på dugnad og frivillighet, og på mange måter er denne innsatsen en nødvendig bærebjelke i det samfunnet vi alle er en del av. En av de fremste blant mange dugnadshelter og ildsjeler er Kristian Bergsund fra Valdres. I mer enn 50 år har han brukt av sin tid og sine midler for å ivareta samt formidle viktige deler av vår kulturarv.

I år er det 75 år siden frigjøringen fant sted etter fem lange år med krig og okkupasjon. For siste gang skal tidsvitnene iblant oss være tilstede ved et stort jubileum. Helt siden krigens dager har de fungert som en levende påminnelse om det største oppgjøret i Europas historie, men nå er krigsgenerasjonens tidsvitner ubønnhørlig på vei ut av tiden. «Saken må leve videre, men den må bæres inn i fremtiden av stadig nye forkjempere», sa frihetskjemperen og krigshelten Gunnar Sønsteby. Det er i den forbindelse Kristian Bergsund har lagt ned en stor innsats for å bringe historien og dens lærdommer videre til stadig nye generasjoner.

Som den forsvarsvennen og demokratiforkjemperen han er, har Kristian Bergsund stått i spissen for et omfattende informasjons- og holdningsarbeid rettet mot skoleelever og andre.

Unike krigsminner

Bagnsbergatn gård
Som en tidskapsel fra en annen tid ruver Bagnsbergatn gård i fjellsiden over Bagn sentrum i Valdres. Det er i dag et av landets mest unike krigsminner, og takket være ildsjeler som Kristian Bergsund er stedet bevart som et symbol over motstanden som reiste seg, da noen av de hardeste og mest omfattende kampene i Sør-Norge fant sted våren 1940. For Bagnsbergatn gård har, som Kong Olav påpekte i 1986, en høy opplevelsesverdi som nasjonalt krigsminne for kommende generasjoner. (Dronefoto: Nitar AS/Frank Tverran)

Ved hjelp av egne midler har Kristian Bergsund også anskaffet et stort antall historiske gjenstander fra krigens dager. Samlingen er vederlagsfritt overført til Valdresmuseet og Bagn Bygdesamling, og siden åpningen i 1995 har mer enn 100.000 besøkende sett museumsutstillingen, som er et tilbud ikke minst skolene i Valdres, deler av Hallingdal og Øvre Ringerike nyter godt av.

Gjennom årene har Kristian Bergsund holdt mange hundre foredrag for skoleelever og andre interesserte, om regionens forsvarshistorie og om viktigheten av å stå opp for demokratiet vi alle er en del av. Han har i mer enn 25 år også bistått Krigsskolen og Forsvaret i deres årlige undervisningsopplegg i Valdres. Hans skildringer er viden kjent, og historiene er for lengst en del av pensum for kommende befal.

Med sitt store engasjement har han i årevis også vist omsorg og ivaretakelse av dalførets veteraner fra så vel Den andre verdenskrig som fra internasjonale operasjoner i etterkrigstiden. Han har stått bak en rekke arrangementer og sammenkomster, og han er også ildsjelen bak årlige markeringer for å minnes ofrene etter hendelsene som fant sted i Valdres under krigen.

Det er på denne bakgrunn at Kristian Bergsund er en verdig mottaker av Sønstebyprisen for 2020. Han er en ildsjel og idealist av sjeldent format, som i mer enn 50 år har jobbet utrettelig for å bringe viktige deler av landets kulturarv videre til stadig nye generasjoner.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa