mandag, 18 november 2019 14:58

Utøya-minnesmerke behandles i dag

Skrevet av
Minnesmerket som er planlagt ved Utøykaia i Tyrifjorden, vekker fremdeles strid. Mandag kveld skal Hole kommunes plan- og miljøutvalg vedta plasseringen av minnesmerket, men naboene ber kommunen om å utsette vedtaket og be om en utredning av alternativer. Striden om plasseringen har pågått i mange år. Minnesmerket som er planlagt ved Utøykaia i Tyrifjorden, vekker fremdeles strid. Mandag kveld skal Hole kommunes plan- og miljøutvalg vedta plasseringen av minnesmerket, men naboene ber kommunen om å utsette vedtaket og be om en utredning av alternativer. Striden om plasseringen har pågått i mange år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Naboene til det omstridte 22. juli-minnesmerket i Hole har ikke gitt opp kampen mot plasseringen av minnesmerket. Kommunen skal behandle saken mandag.

Hole kommune skal behandle Statsbyggs planforslag i kommunens plan- og miljøutvalg mandag ettermiddag. Plasseringen som regjeringen og Statsbygg har vedtatt, er ved Utøykaia på landsiden, og rådmannen har anbefalt at kommunen godkjenner Statsbyggs forslag.

Utstranda Vel oppfordrer nå i en pressemelding kommunen til ikke å vedta rådmannens anbefaling.

«Vi ber innstendig om at våre folkevalgte krever at det skal utredes en alternativ plassering», heter det blant annet i uttalelsen fra det lokale vellaget.

De mener at nasjonale interesser vektlegges framfor lokale og peker på at et nasjonalt minnesmerke bør være samlende og ikke splittende.

Siden plasseringen av minnesmerket på landsiden ble vedtatt i 2017, har naboene vært delt i synet på plasseringen, og vellaget har hele tiden bedt om at det må utarbeides et alternativ.

Både kommunen og innbyggerne var imot det opprinnelige forslaget fra regjeringen om å plassere minnesmerket på Sørbråten. Dermed ble forslaget trukket, og man endte opp med plasseringen på landsiden.

Flere lokale innbyggere ønsker at minnesmerket skal plasseres på et sted som heter «Utsikten» og som ligger mer tilbaketrukket fra der ungdommene ble fraktet i land fra terroraksjonen på Utøya i 2011.

Utstranda Vel mener at å plassere minnesmerket i nærmiljøet, slik at beboerne daglig minnes på terrorhandlingen, vil være belastende både redningspersonell og naboer som hjalp til 22. juli.

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa