mandag, 28 oktober 2019 07:33

Svartere arbeid finner du neppe

Skrevet av
Dette er ikke etter boka... Dette er ikke etter boka... Foto: A-senteret

A-krimsenteret i Tønsberg gjennomførte i oktober kontroll mot en privatadresse i Drammensområdet. Her påtraff senteret fem utenlandske arbeidere som hevdet de utførte arbeid for en venn.

På bakgrunn av tips og en rekke observasjoner gjennomførte a-krimsenteret byggeplasskontroll på adressen flere ganger. Det skulle vise seg å gi resultater.

Konkurskarantene og milliongjeld

Selskapet har milliongjeld til staten i form av ubetalte skatter og avgifter og innehaver er underlagt konkurskarantene. Virksomheten er ikke registrert i merverdiavgiftsregisteret, selv om dette fremkommer på faktura. A-krimsenteret tok pant i et beløp på flere hundre tusen kroner i ubetalt skattegjeld.

- I dette tilfellet har forbruker trodd at virksomheten betaler merverdiavgift til staten, mens det i realiteten går i egen lomme til innehaver. Dette resulterer i at virksomheten kan gi lavere tilbud på jobber, utkonkurrerer andre virksomheter, og får mulighet til å betale svart til sine arbeidere, sier Ole Sølvik, talsperson for a-krimsenteret i Tønsberg.

Undersøkelser viste at virksomheten som utførte arbeidet ikke var registrert med ansatte. Ingen av de fem er registrert i arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret. De utenlandske arbeiderne ønsket ikke å vedkjenne seg å arbeide for virksomheten. En av de påtrufne arbeiderne innrømmet å få kontant betaling. En annen ville ikke erkjenne seg arbeid, da han mottok ytelser fra NAV.

- De opplyste til oss at de utførte arbeidet som en vennetjeneste. Huseier på sin side hevder å ikke ha kjennskap til arbeiderne og viser til at oppdraget utføres av firma, forteller Sølvik.

Kontrollen avdekket i tillegg manglende sikring av stillas på arbeid over to meter, sag manglet verneinnretninger og ingen av arbeiderne kunne fremvise gyldig HMS-kort.

- Arbeidet på adressen bar preg av dårlig utførelse og vi fant flere sikkerhetsavvik. Det pågående arbeidet ble dermed stanset med umiddelbar virkning, sier Sølvik.

Vit hvem du handler med

A-krimsenteret i Tønsberg understreker at huseiere som vurderer å pusse opp bør ta visse forhåndsregler før man ansetter noen til å utføre arbeid.

- Som forbruker bør du alltid være interessert i å vite hvem du handler med. Derfor anbefaler vi at du alltid sjekker at virksomheten er registret i Enhetsregisteret, inngå kontrakt på arbeidet, be om faktura og betale via bank, oppfordrer Sølvik.


Nyttige tips til forbrukere som skal hyre virksomheter til oppdrag:

  • Sjekk om virksomheten er registrert i Merverdiavgiftsregisteret
  • Få et skriftlig tilbud på arbeidet som skal utføres, og avtal på forhånd til hvilken pris. Da står du sterkere i reklamasjons og klagesaker
  • Be om og sjekk gjerne referanser fra andre som har brukt virksomheten
  • Be om faktura slik at du har en bekreftelse på hva du betaler for
  • Betal via bank. Når man betaler for tjenester via bank, blir det vanskeligere å unndra skatter og avgifter
  • Sjekk at arbeidstakere bærer HMS-kort

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa