tirsdag, 15 oktober 2019 08:01

Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper

Skrevet av
Flere enn før får tatt influensavaksine, men helsemyndighetene håper på enda større bevissthet blant personer i risikogrupper. Flere enn før får tatt influensavaksine, men helsemyndighetene håper på enda større bevissthet blant personer i risikogrupper. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Aldri har flere fått influensavaksine, men mye står igjen for å nå myndighetenes mål. I år vies gravide og unge i risikogrupper ekstra oppmerksomhet. Årets influensasesong er så vidt i gang, og Folkehelseinstituttet har startet sin ukentlige rapportering.

Målet er at 75 prosent av dem som tilhører en risikogruppe, skal bli vaksinert. Men andelen var bare 28 prosent i sesongen 2017-18, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

De siste årene har myndighetene gjort en særlig innsats for å få flere til å vaksinere seg. Påminnelsen har spesielt vært rettet mot personer over 65 år, samt helsepersonell.

I år ønsker man å nå ut med budskapet til gravide i andre og tredje trimester og andre unge i risikogruppene.

Beskytter babyen

Årsaken til at gravide omfattes av vaksine-rådet, er at influensa i svangerskapet gir noe økt risiko for dødfødsel. Gravide er dessuten mer utsatt for følgesykdommer som lungebetennelse enn andre friske kvinner.

Influensa hos spedbarn kan være svært alvorlig, men hvis moren er vaksinert under graviditeten, gir det barnet beskyttelse den første tiden etter fødselen.

En del barn og unge omfattes også av vaksinerådet.

– Eksempelvis har alle barn som bruker inhalasjonssteroider mot astma, økt risiko for alvorlig sykdom og bør vaksineres, sa seniorrådgiver Kjersti Rydland i Folkehelseinstituttet til Fagbladet Journalen tidligere i oktober.

Andre sykdommer eller kroniske tilstander kan være diabetes, nedsatt immunforsvar eller svært alvorlig fedme.

Vaksine på vei

Fra og med denne sesongen vil alle influensavaksiner i Norge inneholde fire virusstammer, slik at den dekker to influensa A- og to influensa B-stammer.

Årets vaksine kommer om lag en måned senere enn normalt på grunn av forsinkelse i anbefalingen om sammensetningen av vaksinen fra Verdens helseorganisasjon.

De forhåndsbestilte vaksinene er i disse dager på vei ut til kommunene. Over 700.000 vaksinedoser er forhåndsbestilt til målgruppene.

Dette er vesentlig mer enn alle tidligere sesonger og gjenspeiler den økte etterspørselen etter vaksine fra forrige sesong, opplyser Folkehelseinstituttet.

influensa

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa