tirsdag, 23 juli 2019 11:48

Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak

Skrevet av
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø før presentasjonen av opptakstallene for høyere utdanning på Oslo Met tirsdag. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø før presentasjonen av opptakstallene for høyere utdanning på Oslo Met tirsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Aldri før har så mange kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass som under årets hovedopptak. Rekordmange har fått plass på sykepleierutdanningene.

99.319 søkere har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak til høyere utdanning. Det er 1042 flere enn i fjor, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Av litt over 137.000 søkere er 121.000 kvalifisert for minst ett studium, viser årets søkertall fra Samordna opptak (SO). Blant de kvalifiserte søkerne har åtte av ti fått tilbud om studieplass. Halvparten av søkerne har kommet inn på sitt førstevalg.

– Aldri før har det vært flere studieplasser ved landets høyskoler og universiteter, og aldri før har flere kvalifiserte søkere fått plass. Dette er veldig gode nyheter. Vi har stort behov for personer med høyere utdanning i Norge, og jeg er glad for at vi kan tilby enda flere enn før studieplass, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Flere vil bli sykepleiere

Det innførte karakterkravet på minimum 3 i norsk og matematikk på sykepleierutdanningene ser ikke ut til å skremme bort fremtidige sykepleiere. Til tross for at det var ventet en nedgang som følge av kravet, er det i årets hovedopptak heller rekordmange som har fått tilbud om plass.

Totalt er det gitt studietilbud til 7.255 søkere på sykepleierutdanningene. Det er en økning på 3,7 prosent. Det henger ifølge kunnskapsdepartementet sammen med at det i år er planlagt 225 flere studieplasser på dette studiet.

– I årene som kommer er det stort behov for personer med helsefaglige utdanninger, så dette er veldig positivt, sier Nybø.

Flere får plass

Til lærerutdanningene, som inkluderer barnehagelærerutdanningene, er det totalt 11.377 som har fått plass. Det er en økning fra i fjor, hvor 11.202 fikk tilbud om studieplass.

På barnehagelærerutdanningen, grunnskolelærerutdanning for trinn 1–7 og lektorutdanning er det en økning i antall utsendte studietilbud, mens det er en liten nedgang for grunnskolelærerutdanning for 5 – 10. trinn og faglærerutdanning.

Det studieområdet som øker mest er imidlertid IKT-utdanningene. Antall tilbud har sammenlignet med 2018 økt med 9,3 prosent. I tillegg har det vært en økning i kvinneandelen, som har økt fra 26,8 prosent til 28,8 prosent.

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa