tirsdag, 18 juni 2019 09:03

Norske, men...

Skrevet av
Dårlig sødme Dårlig sødme Foto: Frank Tverran

Nå er norske jordbær i butikkene. Til ca 50 kroner kurven. Men smaken er så som så.

På grunn av mye grått og kjølig vær, uteblir den søte gode smaken. Derfor minner disse første jordbærene om de samme som vi får fra utlandet til en langt lavere pris.

Vi anbefaler alle jordbærelskere om å vente til den sødmen som særpreger norske jordbær kommer. "Broiler-bærene" er ikke verd noen oppmerksomhet. Jordbærene vi kjøpte, var fra Bama-gruppen, men var ikke merket med hva slags sort jordbær det var i kurven.

De mest vanlige jordbærsortene:

Korona er utviklet i Holland og har lenge vært den viktigste sorten hos oss. Bærene modner middels tidlig. De er store med meget fin og aromatisk smak. Bærene er lite faste og har svak overflate. De må derfor behandles forsiktig. Når Korona er nyhøstet er det et nydelig spisebær.

Polka er en hollandsk sort som modner noe senere enn Korona. Bærene er middels store, faste og syrlige og gode som spisebær.

Sonata er en ny sort som begynner å komme på markedet. Den er stor og fin, nydelig rødfarge og god søt smak. Sonata har bra holdbarhet.

Honeoye er en eldre amerikansk sort. En tidligsort som gir store, mørke bær. Bærene er nokså syrlige, men godt modne bær smaker bra. For tidlig høstede bær er svært syrlige.

Frida er den nyeste norske sorten som er tatt i bruk av jordbærdyrkerne. Den modner middels tidlig, og gir meget store bær. Bærene har en flott rødfarge, syrlige, litt faste og smaker meget godt. Sorten passer først og fremst som spisebær.

Florence er en engelsk sort som har blitt tatt i bruk de siste årene. Bærene modner meget sent, og kan utvide sesongen en til to uker. Bærene er faste og litt lyse på fargen. Smaken er bra, og sorten har blitt godt mottatt av forbrukerne.

(Kilde: Bioforsk/frukt.no)

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa