onsdag, 22 mai 2019 16:20

Politiet har tatt beslag i over 2361 våpen

Skrevet av
Politiet har tatt beslag i over 2361 våpen Foto: Politiet

Politiet i vårt distrikt har avdekket omsetning av store mengder ulovlige våpen. Hittil er 67 personer siktet og 2 361 våpen beslaglagt som følge av etterforskningen.

Etterforskningen har pågått siden 2015, og ble igangsatt som en målrettet satsning ledet av Sør-Øst politidistrikt. Politidistriktet har lagt ned store ressurser i etterforskningen, med bidrag fra blant annet Oslo, Øst, Agder og Innlandet politidistrikter. Prosjektet har mottatt økonomisk støtte fra det nasjonale samordningsorganet som skal bidra til å styrke politiets samlede innsats for bekjempelse av alvorlig kriminalitet.

Beslag hos våpensamlere

– Som et resultat av den omfattende etterforskningen er det tatt beslag i betydelige mengder våpen over store deler av Sør-Norge. Det er blant annet gjort større beslag hos personer som definerer seg som våpensamlere, sier leder av Felles enhet for etterforskning og etterretning i Sør-Øst politidistrikt, Lena Reif.

I Norge er det et stort antall våpen som ikke er registrert i politiets våpenregister, eller som skifter eier uten at dette blir oppdatert.

– Det er alvorlig når store mengder våpen ikke blir registrert på riktig eier i våpenregisteret. Samtidig er det viktig å understreke at de fleste våpnene dette gjelder arves fra dødsbo, hvor etterlatte ikke har meldt inn nødvendige oppdateringer rundt eierskifte, sier Reif.

Mangelfulle rutiner i politiet og Forsvaret

I Sør-Øst politidistrikt er det seksjonsleder for spesiell etterforskning Skule Worpvik som har ledet det omfattende arbeidet. Etterforskningen har blant annet avdekket mangelfulle rutiner i både politiet og Forsvaret. Det er opprettet straffesaker mot flere personer i politiet og Forsvaret.

– Dårlige rutiner i både Forsvaret og politiet kan være en medvirkende årsak til omfanget av den ulovlige virksomheten. Flere av disse våpnene er underslått fra destruksjon i Forsvaret.
Både i Forsvaret og i politiet er det gjort tiltak for å påse at man har bedre kontroll på våpen. Her har det ikke vært gode nok rutiner tidligere, sier Worpvik.

Bedre våpenforvaltning

Etterforskningen viser at flere våpenforhandlere og våpensamlere ikke etterlever regelverket. Det er blant annet avdekket bruk av dokumentforfalskning hos flere våpenforhandlere rundt plombering av våpen. I tillegg har våpen som har vært registrert som deaktiverte fortsatt blitt omsatt, og våpen underslått fra Forsvaret har blitt solgt videre fram til 2016. Funnene gir grunn til bekymring når det gjelder registrering, destruering eller plombering av våpen.

–Tilgangen til ulovlige våpen er stor, og det er bekymringsfullt med tanke på skadene disse våpnene kan utgjøre om de havner i feil hender. Dette har vært en målrettet satsning på tvers av flere politidistrikt for å ta bedre grep om våpenforvaltningen i Norge. Betydelige våpenbeslag er et effektivt bidrag til å forhindre at ulovlige våpen kommer på avveie i samfunnet, og politiet skal fortsette å bygge videre på dette viktige arbeidet, sier Worpvik.

Fakta i saken

  • Etterforskningen er ledet av Skule Worpvik ved Sør-Øst politidistrikt
  • Politidistrikter i Oslo, Øst, Agder og Innlandet har deltatt
  • Den enkelte straffesak er behandlet av det politidistrikt der lovbruddet har funnet sted
  • De fleste sakene er ferdig etterforsket og det er tatt ut 67 siktelser

Det er fire hovedområder innen sakskomplekset:

  • Salg av uregistrerte våpen
  • Underslag av våpen fra Forsvaret frem til 2016
  • Uriktig innmelding av deaktiverte våpen
  • Våpensamlere som innehar ulovlige samlinger

Ved utgangen av april er status følgende:

  • 2 361 våpen beslaglagt (av disse er 1815 uregistrerte/ulovlige våpen)
  • 67 siktelser
  • Enkelte av de siktede er godkjente våpensamlere
  • Enkelte av de siktede har tilknytning til Forsvaret
  • Enkelte av de siktede har tilknytning til politiet
  • 19 saker er fortsatt under etterforskning i Sør-Øst politidistrikt
  • 16 saker er oversendt andre politidistrikt
  • 9 er ilagt bøter som følge av etterforskningen
  • 17 har fått avsagt dom som følge av etterforskningen

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa