mandag, 20 mai 2019 13:38

Riksadvokaten vil ha økt bruk av omvendt voldsalarm

Skrevet av
Riksadvokat Tor-Aksel Busch konstaterer at erfaringen med bruk av omvendt voldsalarm er så positive at han nå gir domstolene instruks om å bruke denne straffereaksjonen oftere. Riksadvokat Tor-Aksel Busch konstaterer at erfaringen med bruk av omvendt voldsalarm er så positive at han nå gir domstolene instruks om å bruke denne straffereaksjonen oftere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil at landets domstoler oftere skal benytte straffereaksjonen omvendt voldsalarm. Nå får domstolene pålegg om dette.

Erfaringene viser at bruk av omvendt voldsalarm er svært effektivt. En slik voldsalarm innebærer at voldsutøver forbys å oppholde seg i nærheten av fornærmedes bosted, arbeidssted og andre faste oppholdssteder.

Hvis den dømte trer inn i et område vedkommende ikke har anledning til å bevege seg i, vil alarmen automatisk utløses og gi politiet tilstrekkelig tid til å rekke fram og sikre fornærmede.

I de sakene hvor det er brukt en slik løsning er det så langt ikke er registrert trusselsituasjoner hvor domfelte bevisst har forsøkt å nærme seg fornærmede.

– Stadig bedre tekniske løsninger og de foreliggende erfaringer tilsier at arbeidet med å få idømt slik straff overfor flere personer må intensiveres betydelig, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

I et nytt rundskriv gir riksadvokaten derfor pålegg om at slik elektronisk kontroll skal påstås oftere som del av straffen.

Reaksjonsformen er særlig aktuelt i familievoldssaker, men vil kunne brukes i alle saker hvor noen har opplevd vold, overgrep eller andre krenkelser eller hvor det er fare for dette.

Sist redigert mandag, 20 mai 2019 13:41

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa