søndag, 12 mai 2019 09:34

17.mai-komitéen har enevelde 17.mai

Skrevet av
Her 17.mai-komitéen i 2016 Her 17.mai-komitéen i 2016 Arkivfoto: Frank Tverran

17.mai-komitéen står for kommunens desidert største arrangement. I alle fall når det gjelder antall tilskuere.

Tynt mandat

Da vi etterspurte hvilket mandat 17.mai-komiteen hadde fått fra våre folkevalgte, fikk vi følgende svar fra politisk sekretariat i Ringerike kommune:

"Det foreligger ikke mandat for 17 mai komiteen pr i dag  annet enn å holde seg innenfor politivedtektene og budsjett og sørge for at feiringen blir gjennomført med korps og barnetog og tilstelninger på dagen."

Allikevel viser det seg at 17.mai-komiteen har en viss rådighet over nasjonaldagen. I "Reglement for bruk av Søndre Torv og gågatene i Hønefoss", vedtatt av Ringerike kommunestyre den 28.6.2012, heter det:

"17.mai-komiteen disponerer hele gågateområdet på 17.mai."

En slik særbestemmelse går alltid foran generelle bestemmelser. Men allikevel må denne regelen tolkes slik at de ordinære reglene for leie av plass gjelder, men først etter at 17. mai-komiteen har sagt ok. At komitéen "disponerer hele gågateområdet" forstår vi som en arealdisponering.

Problematiske forbehold

I den utstrekning det har vært problemer med 17.mai-komitéens bifall til leie av plass 17.mai, har det dreid seg om hva den utleide plassen skal inneholde.


Ulik behandling?

Når det gjelder saker om skjenking har det tidligere år vært ulik behandling basert på 17.mai-komitéens uttalelser. 17.mai-komitéens "vedtak" ser da ut til å ha blitt fulgt slavisk av Rådmannen.

Det korrekte må være at 17.mai-komitéen gir sin anbefaling til vedtaksførende organ. Hva om vi får en 17.mai-komité bestående av innbitte avholdsfolk?


Bedre arbeidsforhold

17.mai-komitéen nedlegger et stort arbeid i ukene før nasjonaldagen. De fortjener derfor en bedre behandling enn en setning i gågatereglemetet. Det bør lages et eget reglement for 17.mai-komitéen med tydelige regler for når de kan fatte selvstendige vedtak og når de kan avgi uttalelser til et vedtaksført organ.

Komitéens mandat bør også gjelde hele ruten for barnetog og russetog og ikke begrenses til gågateområdet. I dag disponerer f.eks. 17.mai-komitéen hele Søndre Torg, men ikke Nordre Torg.

- Slik som saken er beskrevet, bør det utarbeides klarere retningslinjer for 17.mai arrangementet. Dette vil klargjøre hvem som har ansvaret for hva. Det vil gjøre det enklere også for de som ønsker  servering, salg eller aktivitet, sier kommunestyrerepresentant Runar Johansen (H) i en kommentar til RingeriksAvisa.


{AF}17.mai-komiteen i Ringerike 2019 består av:

Viera Rozmara-Frydenlund, leder         
Eli Johanne Ruud             
John Andreas Bakken
Parviz Salimi
Tom Ragnar Berg
Jorun Askilsrud
Cecilie Myklebust Helle

Budsjett: kr 96.000{/AF}

Sist redigert søndag, 12 mai 2019 09:41

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa