torsdag, 09 mai 2019 14:50

Norges Bank holder styringsrenta uendret på 1 prosent

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler det flere analytikere mener er en framskynding av neste renteøkning. Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler det flere analytikere mener er en framskynding av neste renteøkning. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Norges Bank setter ikke opp styringsrenta i denne omgang, men varsler at det mest sannsynlig skjer i juni. Og renta kan fortsette å stige raskere enn ventet.

Sentralbanken signaliserer at det lenge varslede rentehoppet kan komme allerede i juni, og ikke i september som mange analytikere tidligere har spådd. Rentebanen som ble lagt for dagen i forrige Pengepolitisk rapport i mars, viste økt sannsynlighet for at den første renteøkningen kommer i juni, noe som styrkes ettertrykkelig i meldingen fra hovedstyrets rentemøte torsdag.

Signalene fra Norges Bank denne gangen tilsier at rentebanen i neste rapport kan bli oppjustert så mye at det vil tilsi ytterligere en renteøkning før året er omme, i desember, tror Nordea Markets.

– Slik hovedstyret nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil renten mest sannsynlig bli satt opp i juni, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Vekst og høy utnyttelse

Han viser til at utsiktene og risikobildet fortsatt tilsier en gradvis oppgang i styringsrenta, og at lite ved renteutsiktene er endret siden siste Pengepolitisk rapport ble publisert i mars.

Det har vært litt høyere vekst hos handelspartnerne enn ventet, og veksten har økt i USA og euroområdet. Likevel er det fortsatt usikkerhet rundt utviklingen internasjonalt, understreker hovedstyret i sin vurdering.

Der blir det også framhevet at kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi ligger litt over normalen og ser ut til å øke, mens prisveksten har vært høyere enn ventet og over inflasjonsmålet på 2 prosent.

Nordea: Offensivt

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets framholder at selv om sentralbanken framhever at utviklingen har vært omtrent som ventet, er det nær sagt sikkert at renteøkningen kommer i juni – hvilket er vel offensivt i forhold til tidligere signaler. Rentebanen i mars ga signaler om mer enn 50 prosents sannsynlighet for en renteøkning i juni, ikke 100 prosent, understreker han.

Dessuten nevner hovedstyret nærmest i en tilleggsbemerkning at den norske krona har blitt svekket mer enn ventet i mars, påpeker Bruce.

– Hvis kronekursen holder seg på dette nivået til juni, vil det ikke bare føre til at rentebanen blir oppjustert i samsvar med en økning i juni, det vil også føre til at rentebanen er fullt i samsvar med en økning i desember og mest sannsynlig ytterligere to økninger til i 2020, skriver han.

 

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa