torsdag, 25 april 2019 08:10

Penere vær over helgen

Skrevet av
I påsken kom hvitveisen for fullt i Schjongslunden I påsken kom hvitveisen for fullt i Schjongslunden Foto: Frank Tverran

Sola titter fram igjen like over helgen. Med delvis sol på tirsdag og onsdag, kan vi få en 1.mai med rundt 20 varmegrader.

Ikke bare tørt i Norge. Den siste uka har det vært skogbranner flere steder i Nord-Europa. – Mer omfattende enn vanlig på denne tiden av året, ifølge EU-organ.

De siste ukene har det vært skogbranner i Storbritannia, Sverige, Tyskland og Norge. Ifølge en talsperson for EUs organ for overvåking av skogbranner (Effis) har tallet på skogbranner i Europa i år vært «langt over snittet» for denne tiden av året.

– I år har det vært mye verre enn de siste ti årene, opplyser Effis til BBC.

Brannene kommer ifølge EU-organet av en «veldig tørr vinter i store deler av Europa», og situasjonen ser heller ikke ut til å bli noe bedre fremover, skal man tro de langsiktige prognosene.

I Norge er det nå stor fare for gress- og lyngbrann i så godt som hele landet, sør for Helgeland. Den siste uka har det vært flere større branner, sist i Sokndal i Rogaland.

Død vegetasjon tar lett fyr

Gress- og lyngbrannfare på våren er imidlertid ikke uvanlig i Norge, ifølge vakthavende meteorolog Marit Berger.

– Man får ofte stor gress- og lyngbrannfare på våren. Den døde vegetasjonen fra i fjor tørker veldig fort og tar lett fyr, sier Berger til NTB.

I fjor sommer ble det registrert hele 2.097 skogbranner i Norge – dobbelt så mange som i 2017 og 2016. På det meste herjet over 100 skogbranner samtidig, og NVE advarte mot at Norge må forberede seg på mer alvorlige tørkeperioder og flere skogbranner.

Ekstra tørt

Meteorologen mener at den tørre sommeren i fjor kan ha bidratt til ekstra tørre forhold nå på våren.

– Sommeren i fjor var ganske tørr og spesiell. Så det kan hende at det har blitt litt ekstra tørre forhold, og at den døde fjorårsvegetasjonen er ekstra lettantennelig. Det er heller ikke ofte man har såpass lange tørkeperioder på våren, slik vi har hatt i år, sier Berger.

Ifølge tall fra onsdag er det i april totalt målt 0,1 millimeter nedbør i Oslo, 0,4 millimeter i Stavanger, 2,1 millimeter i Bergen og 4 millimeter på Værnes. Til sammenligning er det målt 90 millimeter nedbør i Tromsø i samme periode.

Vanligvis pleier faren for gress- og lyngbrann å avta når planter og gress spirer, og ved nedbør.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa