fredag, 12 april 2019 14:02

Solbergs påskeoppfordring: – Følg fjellvettreglene

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Via direktelink til frivillige i Jotunheimen åpnet statsminister Erna Solberg fredag påskesentralen hos Røde Kors. Via direktelink til frivillige i Jotunheimen åpnet statsminister Erna Solberg fredag påskesentralen hos Røde Kors. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Etter en utfordrende skredvinter med uvanlig mange dødsfall, maner statsminister Erna Solberg til vett og forsiktighet i påskefjellet.

Fredag åpnet statsministeren formelt påsken og hjelpeorganisasjonen Røde Kors' påskesentral i Hausmanns gate i Oslo. 1.200 frivillige fra 150 vaktstasjoner rundt om i landet er satt i beredskap for å passe på påsketurister i fjellet, i tillegg til de 2.000 frivillige som er på alerten døgnet rundt hele året.

Tross iherdig innsats fra frivillige og helsepersonell har elleve mennesker likevel mistet livet i skredulykker så langt i år. Det er det høyeste på ni år, og stadig gjenstår halvparten av april, som de siste årene har vært verstingmåned for skreddødsfall.

Skremmende

– Det er en skremmende utvikling, både når det gjelder antallet skred og antallet dødsulykker, sier Solberg til NTB.

– Dette understreker hvor utrolig viktig det er at folk er klar over at fjellet kan være farlig. Selv om du er veldig fjellvant, er det for øyeblikket værforhold i Norge som har gjort at det utløses mange skred. Vi kan få mer forandringer i forholdene i fjellet på grunn av klimaendringene som pågår, fortsetter hun.

Drar til varmere strøk

Statsministeren selv skal ikke på tur i påskefjellet og pakker isteden med seg badedrakt for en ferie i varmere strøk. Hun har likevel et klart råd til de som planlegger å prøve seg på toppturer i påskesola:

– Det aller viktigste er å faktisk følge fjellvettreglene. Det er ikke bare en morsom sketsj på TV i påsken, dette er viktige råd, sier hun.

– Lytt til værmeldingen, og husk at det er ingen skam å snu. Om du skal nå en topp og været er slik at ikke de andre i turfølget ditt er kapable til å nå den toppen, velg heller å snu. Det viktigste er ikke å få alle toppene inn i toppboken, men at man kommer trygt tilbake til hytta sin, sier Solberg.

NTB

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa