torsdag, 14 mars 2019 15:01

Tre av fire unge er innom idretten, men frafallet er stort

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Tre av fire unge er innom idretten, men frafallet er stort Foto: Michael Schwarzenberger / Pixabay

En ny rapport fra NOVA viser at de aller fleste ungdommer holder seg fysisk aktive gjennom organisert idrett. Samtidig er det mange som faller av.

Det melder Norges Idrettsforbund (NIF) torsdag. Rapporten er basert på Ungdata-undersøkelsen fra 2018.

Av 225.000 ungdommer i alderen 13-18 år svarer hele 93 prosent at de har deltatt i organisert idrett i løpet av livet. 75 prosent svarer at de også har vært med i idrettslag i løpet av ungdomstiden.

– Det er meget gledelige at den organiserte idretten utgjør en såpass vesentlig del av ungdommers liv, og bidrar til en aktiv ungdomsbefolkning og god livskvalitet. Men disse gode tallene er ikke en hvilepute for oss i idretten. Vi ser at vi fortsatt har en vei å gå før vi får ned frafallet, og vi må fortsatt jobbe for å senke kostnadene for deltakelse i barne- og ungdomsidretten, sier NIFs generalsekretær Karen Kvalevåg.

60 prosent slutter

Undersøkelsen viser samtidig at nærmere seks av ti ungdommer slutter med idrett før de når 17-18-årsalderen.

– Det er viktig å la ungdom være med å bestemme, påvirke og utforme sin egen idrettshverdag. Det er ikke alle som synes at konkurranser er det mest interessante med å være med i et idrettslag, sier Linda Jacobsen, som er rådgiver for breddeidrett i idrettsforbundet.

Hun vil at ungdommer som ikke ønsker å være aktive kan få roller som trenere, dommere, styremedlemmer eller andre oppgaver tilknyttet ulike arrangementer.

– Vi må bli enda flinkere til å tilrettelegge for en livslang rolle i norsk idrett.

Frafallet øker med alderen

De største frafallene er blant ungdommer fra lavere sosiale lag. NOVA-forsker Anders Bakken påpeker at det er fem ganger større sjanse for at unge fra lavere sosiale lag aldri har vært med i organisert idrett, sammenlignet med de fra høyere sosiale lag.

Samtidig er det ikke ett bestemt tidspunkt i ungdomsårene der frafallet fra organisert idrett er spesielt stort, forklarer han.

– Frafallet er jevnt økende utover i ungdomstiden fram til 16-17-årsalderen. Men en del slutter i overgangen fra barne- til ungdomsidretten, sier Bakken.

NTB

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa