torsdag, 28 februar 2019 13:40

Ingen nye livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen

Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt holder pressebrifing i anledning av at det er fire måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Lørenskog. Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt holder pressebrifing i anledning av at det er fire måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Lørenskog. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Politiet har ikke fått noen nye bevis for at Anne-Elisabeth Hagen lever. De tviler nå på om hun fortsatt er i live.

– Det har ikke vært noen ny kontakt med gjerningspersonene, sa politiinspektør Tommy Brøske da Øst politidistrikt holdt pressekonferanse i Ski torsdag om status i saken.

Han sa at politiets hovedteori fortsatt er at den 68 år gamle kvinnen er bortført fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog for fire måneder siden.

– Mangelen på livsbevis bekymrer oss naturligvis, både med tanke på tiden som har gått, og at kommunikasjonen nå er flyttet over til en plattform som egner seg bedre for å gi slike bevis. Vi setter nå spørsmålstegn ved om hun fortsatt er i live, sa politiinspektøren.

Familiens bistandsadvokat Svein Holden fulgte politiets pressekonferanse.

– Familien er naturligvis bekymret over at de ikke har mottatt livstegn fra Anne-Elisabeth, men de har fortsatt et godt håp om at hun er i live og at hun vil komme trygt tilbake, sier han til NTB etter å ha sett direkteoverføringen fra Ski.

Funn i Langvannet

Det ble gjort funn da dykkere søkte i Langvannet ved familien Hagens bolig.

– Noe av det som ble funnet, var et bilskilt og en mobiltelefon. På bakgrunn av undersøkelser mener vi det er lite sannsynlig at funnene har noe med saken å gjøre. Det er heller ikke unaturlig at det blir gjort slike funn i dette vannet, sa Brøske med henvisning til at det ligger i et trafikkert og bebygd område.

De to personene som det er sikret videoopptak av ved Futurum-bygget, der den bortførte kvinnens ektemann Tom Hagen arbeider, er fortsatt interessante for politiet. Undersøkelsene av opptakene viser at den ene personen er litt kortere enn den andre.

Politiet har gått igjennom et stort digitalt materiale av kjøretøy i området i den aktuelle perioden. Flere kjøretøy er sjekket ut, men arbeidet med å gjennomgå opptakene er ikke ferdig.

– Vi har til nå mottatt 1.530 tips. Mange gjelder biler, personer og mulige skjulesteder. Vi er ikke ferdig med å gå gjennom tipsene. Det er sikret en rekke sporprøver som er sendt til analyse. De fleste er besvart. På bakgrunn av svarene vi har fått, er det få konkrete spor fra åstedet å jobbe videre med, sier politiinspektøren.

Ny oppfordring

Anne-Elisabeth Hagen ble sist sett 31. oktober i fjor. Etter det har det ikke vært noen bevis på at hun er i live. Det har heller ikke vært noen ny kontakt etter mandag 11. februar da gjerningspersonene tok i buk en ny måte å kommunisere på.

– Det er en overvekt av faktorer som indikerer bortføring. Det bygger blant annet på dokumentet som er funnet i Sloraveien. Men vi kan ikke utelukke flere mulige forklaringer på at det ikke er gitt et livsbevis, sa Brøske.

Blant forklaringene politiet ser for seg, er at gjerningspersonene har gjort et konkret valg eller at noe kan ha gått galt.

– Vi må også ta høyde for at motparten ikke har mottatt budskapet fra siste presseorientering, men vurderer dette som lite sannsynlig. Vi oppfordrer nok en gang til at det blir gitt bevis på at hun er i live, sa politiinspektøren og understreket at saken etterforskes med uforminsket styrke, både nasjonalt og internasjonalt.

Politiet har tidligere bekreftet at det har kommet både trusler og krav om løsepenger i form av kryptovaluta i bortføringssaken.

Fakta i saken

  • Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (69) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.
  • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
  • Først onsdag 9. januar, over ti uker etter bortføringen, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen var holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.
  • 15. februar opplyste politiet at det så langt ikke hadde kommet tegn på at hun er i live, og heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i Norge eller utlandet.
  • Det er fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovaluta og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene.
  • 11. februar ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom gjerningspersonene og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det er fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.
  • Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.
  • De har sendt familien et forslag til hvordan de kan formidle et livsbevis. Familien er villig til å forhandle, såfremt den får sikre opplysninger om at kvinnen lever, ifølge bistandsadvokat Svein Holden.
  • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning. Politiet hadde 1. februar fått inn over 1.400 tips i saken.

Kilder: Politiet, NTB, VG, Romerikes Blad

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa