mandag, 28 januar 2019 15:18

Elden: Eirik Jensen anker beslutningen om å sette juryens kjennelse til side

Advokat John Christian Elden uttaler seg til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett setter til side juryens kjennelse i Jensen-saken. Juryen kjente Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, og ikke skyldig i medvirkning til i hasjinnførsel. Advokat John Christian Elden uttaler seg til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett setter til side juryens kjennelse i Jensen-saken. Juryen kjente Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, og ikke skyldig i medvirkning til i hasjinnførsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Eirik Jensen anker avgjørelsen fra fagdommerne i Borgarting lagmannsrett, som bestemte at saken mot ham skulle behandles på nytt.

Mandag ble Jensen først kjent skyldig av lagmannsrettens jury i grov korrupsjon, men ikke skyldig i medvirkning til innførsel av narkotika. En drøy time senere besluttet fagdommerne å sette juryens avgjørelse til side.

Dermed ligger det an til ny rettssak, med mindre Jensen vinner fram med sin anke i Høyesterett. Høyesterett skal vurdere om avgjørelsen i lagmannsretten er ugyldig eller ikke.

– Det er svært overraskende at fagdommerne ikke kan godta juryen som har sittet i seks dager og vurdert dette grundig, sa Elden etter at fagdommerne hadde kommet med sin beslutning.

– Dette er en lite verdig sorti av juryordningen. Det finnes ingen fellende bevis, og da har fagdommerne basert dette på en helhetsvurdering, fortsatte Elden.

Lettet

Jensen var i utgangspunktet lettet over juryens konklusjon.

– Han var lettet for å bli frifunnet for narkotikaforholdene, som var det mest alvorlige i denne saken, men han var naturligvis ikke fornøyd med å bli dømt for å eventuelt ha mottatt en ytelse i form av å få pusset opp badet, sier Elden.

Han omtaler avgjørelsen som «veldig spesiell».

– Dette er en ren bevisvurderingssak, hvor det ikke er juridiske spørsmål det baserer seg på, men hvor juryen er plukket ut for å foreta den bevisvurderingen. Det å sette avgjørelsen til side, er en mulighet fagdommerne har i særlige tilfeller, vi mener det ikke skulle vært benyttet her, sier Elden.

– Underlig seanse

Jensen-saken var den siste saken i norsk rettsvesen med jury, etter at ordningen ble vedtatt avskaffet.

– Det har vært en underlig seanse, når man har brukt så lang tid på at lagretten skal treffe en avgjørelse. Juryen har hatt en samvittighetsfull drøftelse, dag etter dag, i samsvar med hva de ble rettsbelært om og bedt om å gjøre. Så kommer de tilbake, gjør jobben sin, og så får beskjed om «sorry, men den jobben dere har gjort var helt unødvendig, fordi vi mener noe annet», sier Elden.

Han sier at hans klient er skuffet.

– Det er klart han er svært skuffet over avgjørelsen fra fagdommerne, det hadde han ikke sett komme. Særlig ut fra rettsbelæringen, som i stor grad var enig med ham i hva som ikke var ført som beviser i saken, sier han.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa