onsdag, 21 november 2018 08:05

NRK-Bae tror det går mot omspill

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
NRKs ekspertkommentator Torstein Bae. NRKs ekspertkommentator Torstein Bae. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae (40) tror Magnus Carlsen skal være glad om han holder unna til omspill mot Fabiano Caruana i årets sjakk-VM i London.

De første åtte partiene er alle endt i remis, og Bae tror fort at de fire siste kan gjøre det også.

I så fall blir det omspill 28. november.

– Magnus kom best ut og hadde det mentale overtaket i det første partiet. Da virket Caruana nervøs. Magnus var kanskje bare ett trekk unna seier med svarte brikker og burde ha grepet sjansen da han hadde den. Slik gikk det ikke. Magnus var også i førersetet i de neste partiene, men så har det svingt Caruanas vei i de siste partiene, sier Bae til NTB.

Bae sier at det endelig beviset på Caruanas styrke kom i mandagens parti. Da var Magnus Carlsen i skikkelig trøbbel, men reddet seg inn takket vært godt forsvarsspill.

Skummel

– Caruana framstår stadig mer farlig, og jeg tror at Magnus skal være glad om han klarer uavgjort etter de 12 langsjakkpartiene og deretter kan satse på omspill. Jeg mener at Magnus har større sjanse i et omspill. Magnus har klart høyere ranking enn Caruana i hurtigsjakk og enda mer i lynsjakk. Likevel tror jeg ikke sjansen for seier til Magnus Carlsen i omspillet er bedre enn 60/40. Det er likevel høyere enn i langsjakk der det er 50/50, sier Bae.

NRK-eksperten tror Carlsen hadde vært fornøyd og takket ja om dommeren hadde tilbudt endelig remis mellom de to duellantene etter de åtte partiene som allerede er spilt og at de kunne ha stått over de fire siste.

– Det er ikke sikkert at det blir slik jeg sier, det er fortsatt fire partier igjen. Men Magnus skal spille to partier til med svart, og spørsmålet er hvor hardt han skal prøve. Han har spilt safe i de siste partiene og har selv sagt at han ikke vil brenne noen broer. Det er fordi han mener at det er større sjanser for seier i et omspill. Caruana ønsker helt sikkert å avgjøre før det kommer til hurtigsjakk, og kanskje kan det åpne opp for Magnus, spør Bae.

Ikke feige

Han tror at folk skjønner at selv et parti som ender i remis kan være så mangt. Han sier at lignende partier mellom «vanlige» sjakkspillere ville ha endt i seier, men at det ikke er så enkelt når de spilles mellom to som er såpass jevne.

– Mens det var flere partier av den feige sorten mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin sist, har det vært energisk og spennende denne gangen, selv om det er blitt remis i alle partiene så langt. Vi snakker om svært jevngode spillere. De er ikke pyser. Vi snakker om en hard fight. Det er et drama vi er vitne til.

Med remis mandag tangerte Carlsen og Caruana rekorden på åtte parti på rad med remis i et VM. Det er aldri skjedd at alle 12 parti er endt i remis.

– Det har aldri vært jevnere enn dette i et VM, og det er også helt jevnt mellom dem på rankingen. Det er det vi ser resultatet av, konkluderer Bae.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa