onsdag, 14 november 2018 09:45

Stinn brakke på nordsiden

Skrevet av
Stinn brakke på nordsiden Foto: Frank Tverran

Brorparten av de frammøtte var åpenbart misfornøyde naboer i Follum-området. Men det var mer enn støy fra datasentraler som engasjerte.

Puben Kooperativen på Nordre Torg var for anledningen stedet for informasjon og debatt om vår digitale framtid.

Unnskyld for hva?

Lederen av RingeriksKraft, Ole Sunnset, var først ut av innlederne. Han fortalte litt om den kontakten som hadde vært tidligere med "større aktører" i forbindelse med kjøp av kraft for drift av datasentraler. Først etter elavgiftsfritaket i 2017 ble det mer fart i interessen fra utlandet og RingeriksKraft engasjerer seg i dag aktivt for å få flere datasentraler til Ringerike. Han mente også at dersom vi snakket mer sammen, ville vi helt sikkert lykkes innenfor dette forretningsområdet.

- Beklager til de som er plaget av vår virksomhet, avsluttet Sunnset. Hvem som kan være plaget av strømleveranser er vanskelig å si. Det er vel ikke RingeriksKraft som driver datasentralene på Follum?

Blockchain og bitcoin

stefan nilsson
Stephan Nilsson (Foto: Frank Tverran)

Stephan Nilsson er leder for Norges bitcoin- og blockchainforening. Han kunne fortelle at det i tillegg til Bitcoin, finnes 2093 lignende digitale valutaer i dag. Han fortalte litt om hva som ble produsert i datasentrene i forbindelse med transaksjoner i blockchainteknologien. Interessant for de som hadde satt seg litt inn i dette tidligere og fullstendig uforståelig for de som møtte disse begrepene for første gang.

En framtidig teknologi

tom staavi
Tom Staavi (Foto: Frank Tverran)

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge hadde brukt et par år på å forsøke å forstå hva dette er før han ga opp. -Men så forstår jeg heller ikke hvordan motoren på bilen min virker, la han til.

Staavi hadde tro på blockchainteknologien, men ikke mye til overs for de digitale valutaene. Han illustrerte dette ved å vise en kurve hvor Bitcoin og norske kroner ble sammenlignet med dollar. Her viste det seg at Bitcoin føyk opp og ned som en jojo mens den norske krona holdt stø kurs.

Tom Staavi hadde tro på teknologien på lang sikt. Han mente det måtte komme bedre reguleringer og et mer avansert system dersom dette skulle anvendes til økonomiske transaksjoner.

Ingen investorer

De som står bak de fire Kryptovault-selskapene i Stavanger, Hønefoss, Dale og Glomfjord, er Rein-Owe Flister, Kjetil Hove Pettersen og Lars Helge Helvig. Selv om de har med seg en rekke mindre aktører som Sirkus Johannesen Holding AS, er det disse tre som bestemmer alt i Kryptovault.

Det er som kjent et børsnotert japansk foretak som er hovedkunde på Follum.

På Viul er det også i ferd med å etableres datasentraler.   Det finnes gode forbindelser mellom den nye eiren av Huthamaki på Viul og det tyske foretaket Callax Holding GmbH. Styreleder og daglig leder av Quasar Assets Norway AS (Firmaet som har kjøpt fabrikken på Viul), er også Geschäftsführer (leder) av det tyske firmaet  Callax Telecom Services GmbH. Og sistnevnte er 100% eid av Callax Holding GmbH. Tidligere var Ömer Kagan Birol Varol Geschäftsführer i Callax Telecom Services GmbH. Han er nå Geschäftsführer i Callax Holding GmbH.

Callax Holding hadde i 2016 inntekter på 1.244.874.000 euro (!) Callax Holding GmbH eies 100% av det nederlandske firmaet BVM Communications B.V. i Amsterdam. Her er også Ömer Kagan Birol Varol Geschäftsführer.

Sist redigert lørdag, 09 desember 2023 08:59

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa