tirsdag, 04 september 2018 08:14

Danske Banks hvitvaskingssak kan være større enn antatt

Danske Bank sine lokaler i Stortingsgata i Oslo. Danske Bank sine lokaler i Stortingsgata i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hele 192 milliarder danske kroner passerte gjennom Danske Banks lille filial i Estland på ett år, ifølge et utkast til en rapport som banken selv har bestilt.

Til nå har ikke noe beløp i forbindelse med hvitvaskingsskandalen i Estland vært kjent. Ifølge Financial Times , som har sett utkastet, dreier det seg om 192 milliarder danske kroner, som med dagens kurs tilsvarer 250 milliarder norske kroner.

– Dette er et utrolig beløp for en såpass liten filial, uttaler en kilde overfor avisen.

– Man kan ikke ha et slikt beløp flytende gjennom banken uten at det stilles spørsmål, sier den ikke navngitte kilden.

Bekrefter ikke

Rapporten er bestilt av Danske Bank og utarbeidet av konsulentfirmaet Promonto Financial. Ifølge avisen ble beløpet plassert i Danske Banks estiske filial i 2013 av utlendinger. Hvitvaskingsskandalen som banken er involvert i, varte fra 2007 til 2015.

Financial Times opplyser ikke om det mistenkes at hele eller deler av beløpet som passerte gjennom filialen i Estland, hadde med lyssky operasjoner å gjøre.

Danske Bank vil ikke bekrefte at avisens opplysninger er korrekte.

– Vi tar saken svært alvorlig, og jeg mener at det er i alles interesse at konklusjonene baseres på bekreftede og fullstendige fakta, sier styreformann Ole Andersen.

– Undersøkelsene er i ferd med å bli avsluttet, og vi ser fram til å offentliggjøre konklusjonene, sier han videre.

Snart konklusjon

Rapporten skal offentliggjøres senere denne måneden. Danske Bank henviser NTB til sine nettsider der de legger ut nytt om etterforskningen.

Det var i mars i fjor at Berlingske Business først skrev at 140 milliarder kroner i svarte penger ble ført ut av Russland for å hvitvaskes i europeiske banker, blant dem via Danske Banks estiske filial. Danske Bank har innrømmet at banken ikke har hatt god nok kontroll.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa