lørdag, 31 mars 2018 13:10

Vil gi fuglene et hjem i hekkesesongen

Hekkesesongen starter i mars og april. Ønsker du leieboere til våren, må du bygge fuglekassene nå. Hekkesesongen starter i mars og april. Ønsker du leieboere til våren, må du bygge fuglekassene nå. Foto: Frank Tverran

Det er på tide å tenke på hekkesesongen. Miljøagentene, Norsk Ornitologisk Forening og Naturvernforbundet vil ha folk med på nasjonal fuglekassedugnad.

Med støtte fra Sparebankstiftelsen har de tre organisasjonene nå startet prosjektet Oppdrag fuglekasse , med mål om å få opp 1.000 nye fuglekasser i år. Målet er å hjelpe fuglene med gode reirplasser, men også å spre naturglede, kunnskap og engasjement for fuglelivet.

– Vi ønsker å få folk mer ut i naturen og spre kunnskap om hvilke krav de ulike artene stiller til biotopene. Samtidig er fuglekasser rett og slett praktisk naturvernarbeid, for mange av fuglene våre trenger et sted å bo, sier naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

Prosjektet går over tre år, og hvert år peker de tre organisasjonene ut tre arter som skal få særlig oppmerksomhet. I år er det kjøttmeis, stær og tjeld som skal få en økt tilskudds-boom i fuglekassemarkedet.

Ornitologforeningen har pekt ut tjelden som årets fugl. Tjelden er som kjøttmeisen tallrik over hele landet, men bestanden viser tegn på tilbakegang.

Stæren var før vanlig over hele Norge, men er nå kategorisert som nær truet, ifølge Artsdatabanken.

Kjøttmeisen var i den årlige hagefugltellingen igjen den mest vanlige arten av alle, slik den har vært siden telledugnaden begynte i 2008.

– For mange fugleinteresserte i Norge startet interessen med fuglekasser. Det er en fin måte å komme nært innpå fuglene, samtidig som det er motiverende å gjøre noe praktisk og hjelpe dem, sier Eggen.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa