mandag, 29 januar 2018 22:37

Supermåneformørkelse 31. januar

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Supermåne og total måneformørkelse sett fra Oslo 28. september 2015. 31. januar i år vil fenomenet på nytt oppstå. Supermåne og total måneformørkelse sett fra Oslo 28. september 2015. 31. januar i år vil fenomenet på nytt oppstå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Onsdag 31. januar går jorda mellom sola og månen, og hindrer dermed at sollyset når månens overflate. Dermed får vi den første supermåneformørkelsen i 2018.

Begrepet «supermåne» brukes om de tilfellene der månen viser full fase samtidig som den befinner seg nærmest jorda. Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig, kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse.

Forrige gang en supermåneformørkelse fant sted i Norge var 28. september 2015. Siden 1900 har det inntruffet seks supermåneformørkelser. Fenomenet oppstår svært sjeldent.

– Ved måneformørkelser kan man faktisk se jordens krumming i skyggen som kastes på månen. Det er greit å vite om noen fremdeles lurer på om jorden er rund, sier romforsker Pål Brekke til NRK.

I prinsippet skulle egentlig månen blitt helt mørk når jorden skygger totalt for månen.

Det som skjer ved totale måneformørkelser er at sollyset som treffer ytterkantene av jorden, reflekteres av større partikler i atmosfæren som reflekterer lyset inn på «baksiden» av jorden. Det er det røde lyset fra sola som kastes tilbake på jorden, slik at vi opplever månen som rød.

– Litt av det samme skjer når sola går ned mot horisonten. Der ser du gjerne at sola og himmelen blir farget rødt, sier Brekke.

Bare nordpå

Månen står denne dagen opp kl 16:32 i Oslo, 16:09 i Trondheim, 15:14 i Bodø, 14:43 i Harstad, 14:18 i Tromsø, 13:36 i Hammerfest og 13:28 i Kirkenes. Klokkeslettene angir tidspunktet da Månens øvre rand blir synlig forutsatt at du har perfekt horisont i nordøstlig retning. Det vil gå ytterligere ti minutter før hele måneskiven har kommet over horisonten.

Det er følgelig bare nord i landet, i praksis fra Sør-Troms og nordover, at man kan oppleve (deler av) den totale fasen, som starter kl 13:51 og slutter kl 15:08. Selv helt nord i Norge vil Månen stå svært lavt på himmelen under totaliteten, så det er avgjørende å ha fri horisont mot nordøst.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa