søndag, 31 desember 2017 10:26

Ville du gått i fakkeltog for denne mannen?

Arkivbilde av Frode Berg Arkivbilde av Frode Berg Foto: Privat/NTB Scanpix

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg er arrestert i Moskva. Da han ble arrestert, var han i ferd med å motta hemmelige dokumenter om den russiske flåten. Dokumentene fikk han av Aleksej Zjitnjuk som nå er anklaget for forræderi i Moskva.

Ved pågripelsen hadde Frode Berg 3.000 euro. Berg har forklart at han var blitt bedt av to nordmenn om å overlevere pengesummen i Moskva. Dette er en lovlig sum penger å ta med inn i Russland.

Den erfarne grenseinspektøren mener han er lurt i en felle.

 – Dette er ikke en heldig sak for forholdet mellom Norge og Russland, sa pressetalskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet til NRK under en pressekonferanse torsdag.

Zakharova opplyser at russiske myndigheter mener Berg var i landet på oppdrag for norsk etterretning, og at han i egenskap av denne rollen har levert informasjon til både norske myndigheter og CIA. Talskvinnen forteller til kanalen at myndighetene vil foreta seg «adekvate tiltak» i saken, men hun utdyper ikke nærmere hva disse tiltakene innebærer.


Fakkeltog
Hundrevis av mennesker gikk lørdag i fakkeltog i Kirkenes for spionsiktede Frode Berg.

Rundt 450 mennesker gikk under parolen «Hjelp Frode hjem – støtt folk til folk-samarbeidet», skriver The Barents Observer.

Det var Øystein Hansen som sto bak arrangementet. Sammen med flere i Sør-Varanger har han startet en støttegruppe for Berg.

– Frode må komme hjem og norske myndigheter må gjøre alt de kan for å få han ut, sa Sør-Varangers ordfører, Rune Rafaelsen (Ap), da han talte til de frammøtte.

Det ble også overlevert et offisielt brev fra gruppen til russiske myndigheter. Det ble tatt imot av en representant for det russiske konsulatet.

Frode Berg har sittet fengslet i Moskva, anklaget for spionasje, siden han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB 5. desember.

Mer i denne kategorien « I midtdeleren Året 2017 »

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa