fredag, 15 desember 2017 11:47

0,5 promille anmeldt for seksuell trakassering i mediebransjen

0,5 promille anmeldt for seksuell trakassering i mediebransjen Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

En undersøkelse foretatt av  Fagpressen, Landslaget for lokalaviser, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening, viser at det er lite seksuell trakassering i mediebransjen.

5.741 medarbeidere i bransjen har svart på undersøkelsen. Av disse endte 0,5 promille opp hos politiet. Nå er jo også dette 0,5 promille for mye, men neppe noe opsiktsvekkende tall. De fleste holder seg på matta og vel så det.

Tre prosent av dem som har svart på undersøkelsen, altså 178 personer har krysset av for at de har blitt seksuelt trakassert "siden i sommer". For at noe skal kunne defineres som trakassering, må det ha skjedd over tid. Et slikt tidsbegrep kommer ikke tydelig fram i resultatet av undersøkelsen.

28 prosent av de spurte har vært utsatt for uønsket atferd lenger tilbake i tid enn siste seks måneder.

Hver tiende kvinne under 30 år sier hun er trakassert i løpet av det siste halvåret. Igjen er resultatet avhengig av hvordan den spurte definerer trakassering.

Det er 51 prosent kvinner og 49 prosent menn som har svart på undersøkelsen. Resultatene viser at unge kvinner er mest utsatt for seksuell trakassering. Midlertidig ansatte opplever mer seksuell trakassering enn frilansere og fast ansatte. Det er de med mellom én og fire års ansiennitet som opplever mest seksuell trakassering.

Klyping og omfavnelser

Seks prosent opplyser har minst én gang opplevd å bli utsatt for fysisk kontakt som klyping eller omfavnelse det siste halvåret, mens 0,3 prosent har opplevd dette mer enn fem ganger. 2,8 prosent har blitt utsatt for uønskede seksuelle tilnærmelser, eller forespørsler om seksuelle tjenester eller faktiske overgrep, 0,1 prosent har opplevd dette mer enn fem ganger. Her skiller ikke spørsmålet mellom en grov fleip og en voldtekt, noe som gjør presentasjonen nærmest verdiløs.

Når et blikk sier mer enn 1000 ord

Blant alle respondentene er det 17 prosent som oppgir å ha blitt utsatt for uønskede kommentarer om kropp og klesdrakt, livsstil eller annet seksuelt innhold minst én gang det siste halvåret. Ni prosent har opplevd å bli utsatt for uønskede bilder, rykter, blikk, telefoner eller brev minst én gang, mens én prosent har opplevd dette mer enn fem ganger.

Varsler ikke

16 prosent av dem som har blitt trakassert har varslet, og kvinner varsler i større grad enn menn. 1,5 prosent av sakene er varslet til politiet. Skam er hovedgrunnen for dem som har valgt å ikke varsle.

I 42 prosent av tilfellene er det en kollega som står bak den uønskede seksuelle atferden, i 23 prosent av tilfellene er det en leder.

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa