søndag, 26 november 2017 21:08

106 reinsdyr døde i påkjørsel

Et av reinsdyrene som ble drept da et godstog traff en stor flokk med reinsdyr på Kvalforsbrua i Nordland lørdag. Et av reinsdyrene som ble drept da et godstog traff en stor flokk med reinsdyr på Kvalforsbrua i Nordland lørdag. Foto: John Erling Utsi / NTB scanpix

Flere reinsdyr døde da de ble påkjørt av tog sør for Mosjøen. Bane Nor hadde forsikret reineieren om at toget skulle kjøre sakte på strekningen.

Det var Helgelendingen som først omtalte ulykken som skjedde ved Kvalforsbrua mellom Eiterstrøm og Mosjøen på Helgeland.

Denne hendelsen tok livet av flest dyr, men det skal også ha vært reinpåkjørsler både torsdag og fredag. Totalt er 106 dyr døde over tre dager, ifølge NRK.

– Vi som er reineiere har et tett forhold til dyrene våre. Jeg er så arg at jeg nesten blir svimmel, sier reineier Ole Henrik Kappfjell.

– Kontaktet Bane Nor

Reineieren sier at han kontaktet Bane Nor flere ganger og ble forsikret om at toget skulle kjøre sakte forbi strekningen der dyrene oppholdt seg. Toget mottok aldri beskjeden.

Områdedirektør Thor Brækkan i Bane Nor beklager, og sier det nå blir en erstatningsprosess. Brækkan bekrefter at meldingen fra reineier ble lagt inn i systemet, men at den ikke kom fram grunnet en teknisk svikt.

– Da det ble oppdaget at beskjeden hadde forsvunnet, prøvde de å ringe toget. Da var det dessverre for sent, sier Brækkan til NRK.

Til vinterbeite

Reineierne jobber for tiden med å få dyrene sine til Sjåmoen for å skille dem, og for å transportere dem til vinterbeite på kysten.

Vefsn-politiker Carola Karl Urvik (V) reagerer sterkt på hendelsen og krever at lokalpolitikere, ordfører, Mattilsynet og Bane Nor må komme på banen for å drøfte hvordan slike tragedier kan unngås før man har fått et viltgjerde på plass.

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa