fredag, 17 november 2017 16:22

Dømt etter å ha forsøkt å avsløre overgripere

Her aksjonerte mannen i mars 2016 Her aksjonerte mannen i mars 2016 Foto: Frank Tverran

Mannen som avslørte en mulig overgriper på hotell Ringerike i mars i fjor, er nå selv dømt til 75 dagers fengsel.

Den tidligere saken kan du lese om her. 26-åringen har forklart at han ville avsløre overgripere. Han opprettet falske profiler på flere nettsteder der han utga seg for å være unge jenter, melder NRK.

Flere menn tok kontakt med det de trodde var ei jente og tok initiativ til å møte henne. For 26-åringen var hensikten å konfrontere mennene med meldingene de hadde skrevet og få konfrontasjonen festet på film.

Han fikk hjelp av andre til å filme disse møtene. Flere filmer der menn ble identifisert, ble publisert i en Facebook-gruppe mannen hadde laget for å avsløre overgriperne. Tre menn er også blitt pågrepet av politiet etter møtet med 26-åringen.

Vold og trusler

Fem menn 26-åringen møtte anmeldte ham. Kongsberg og Eiker tingrett kom fram til at mannens handlinger var straffbare.

Filmene der mennene ble identifisert, ble spredt vidt på Facebook. En av filmene ble delt 17.000 ganger. For mennene har saken fått enorme konsekvenser, fremgår det av dommen.

To av mennene har forklart at de ble skilt etter dette. To har mistet kontakten med familien, og en har mistet jobben.

En av mennene har forklart at han en gang ble angrepet av en mann med balltre og en annen gang ble utsatt for trusler med en revolver rettet mot hodet.

Lynsjestemning

Retten mener 26-åringen ikke bærer ansvaret for alle disse konsekvensene.

– Det er imidlertid tiltaltes publisering med fullt navn og bilde som har ført til denne «lynsjestemningen», heter det i dommen.

– Tiltalte har fremholdt at han har hatt et aktverdig formål for å gjøre dette, men retten er gjennom dommen enig med påtalemyndigheten i at de fornærmedes rett til personvern må gå foran tiltaltes ytringsfrihet, sier aktor Sandra Mathisen Andreassen til NRK.

45 dager av fengselsstraffen er gjort betinget. 26-åringens forsvarer, Jørgen Mowinckel, sier 26-åringen er skuffet og vurderer å anke.



Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa