onsdag, 08 november 2017 14:42

Joshua French skriver bok

Joshua French under rettssaken i 2014 der han var tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa Joshua French under rettssaken i 2014 der han var tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

I sitt første intervju siden returen fra Kongo, sier Joshua French at han ikke er sur på noen. Nå skriver han bok om hva han gjorde i Afrika.

– Jeg må uttrykke meg gjennom en bok, samle alt på ett sted, det er en form som matcher det jeg har å si, sier Joshua French til Dagen.

Det er Frenchs første intervju siden han i mai i år ble løslatt etter åtte år i kongolesiske fengsler.

Dømt til døden

French ble sammen med kameraten Tjostolv Moland pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Året etter ble de dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Begge nektet straffskyld. Bare Moland ble dømt for selve drapet. I håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge, valgte de å ikke anke dommen.

Moland ble funnet død på cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa i 2013, og et halvt år senere ble French dømt før å ha drept kameraten.

– Ikke sur på noen

French sier til Dagen at han har funnet feil i hvordan folk har omtalt saken, men at han ikke er sur på noen.

Også Frenchs mor, Kari Hilde French, skriver bok. Hennes bok kommer ut før jul, og sønnen sier det er mer enn nok å ta av til at de begge kan skrive om hendelsene. Moren skriver om sitt liv der nede og kontakten med UD, mens det for French selv er hva han og Moland gjorde i Afrika, og hvorfor de ble dømt, som er selve saken.

– Det er det bare jeg som kan skrive, sier French. Så langt har han skrevet 50 sider av boka, som etter planen skal være klar neste år.

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa