lørdag, 14 oktober 2017 09:32

Væringer i Østerled

Halvdan Svartes Guttekor fra Jevnaker Halvdan Svartes Guttekor fra Jevnaker Foto: Per Anders Bjørklund

Halvdan Svartes Guttekor fra Jevnaker, med sin dirigent Lidia Ivanova Myhre, dro en hel uke i september til dirigentens hjemland Bulgaria. Ikke for å plyndre og herje i vikingers ånd, men for å synge norske, irske og russiske sanger.

Et dusin staute karer i sin beste alder inntok Albena og Balchik med sang, musikk- og rytmeinstrumenter. Det hele var godt forhåndsannonsert med plakater og oppslag som fortalte at et vikingkor fra Norge var underveis. Og med egenkomponert vikingsang og røffe irske sanger ble koret tatt vel imot blant nysgjerrige bulgarere og turister fra flere land.

Første opptreden var av det alvorlige slaget. På militærflybasen i Balchik sang koret Mansions of the Lord til minne om falne jagerpiloter. En høytidelig seremoni med minnetaler og musikk fra sjøforsvarets musikkorps der blomster ble lagt ned fra både forsvaret og sivilbefolkningen. Et takkebrev fra Bulgarias president ble lest høyt av presidentens utsending. Veldig sterkt og rørende å høre dirigentens far, selv tidligere jagerpilot, holde tale mens enker tørket tårene.

I Albena, kjent feriested ved Svartehavets kyst, var det full konsert med mange tilhørere fra ulike land. Her fikk publikum være med og synge og holde takten og etterhvert skjønne at guttekor er et tøyelig begrep. Full suksess!

Tredje opptreden var i Bulgarias hvite by, Balchik. Her møtte det opp blant annet korister fra det lokale blandede kor med kritisk blikk og halvprofesjonelle ører. Dirigentens nerver fikk derved noe å bryne seg på, og det skjerpet alle. Aldri har norske «vikinger» gjort det bedre på den kulturelle fronten. Ekstranummer? Selvfølgelig.
Og pressen blitset og skrev, og invitasjoner om å komme tilbake, haglet.

Lørdag den 14. oktober ønskes deti velkommen til fest på Bøndernes hus. Det blir en helaften med fest- og dansemusikk. Her blir det både bulgarske toner og noen klassikere. Jomars bidrar med dansemusikk. Dørene åpner kl 1900.

Sist redigert lørdag, 14 oktober 2017 09:42

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa