mandag, 07 august 2017 09:27

Saftig bibelhistorie opphav til TV-serie

Skrevet av
Abraham får trellkvinnen Hagar. Abraham får trellkvinnen Hagar. Maleri av Matthias Stom/Göteborgs kunstmuseum/Wikimedia

Du trodde kanskje at TV-serien The Handmaid´s Tale er fri fantasi? Det trodde i alle fall vi, helt til for et par uker siden da dagens preken i Hønefoss kirkestue fikk oss til å spisse ører.

Utgangspunktet for TV-serien, er boka med samme tittel skrevet av Margaret Atwood i 1985. Her befinner vi oss i et framtidig USA som nå heter Gillead, et samfunn som tilbyr kvinner ett valg; å formere seg.

Etter kriger og annen elendighet i verden, har barnløshet blitt det største problemet. Fruktbare kvinner blir derfor jaget vilt og blir fordelt hos den herskende klassen for at herren i huset skal få barn med henne. Selve samleiet skjer mens den fruktbare kvinnen ligger med hodet i den ufruktbare kvinnens fang.

Vi synes naturligvis at dette er helt perverst og grusomt. Men så viser det seg at det ikke er nytt tankegods som blir formidlet av Margaret Atwood.

I første Mosebok, vers 16, begynner denne historien slik:
"Sarai (Senere Sara), Abrahams kone, fødte ham ikke barn. Men hun hadde en egyptisk trellkvinne som hette Hagar. Sarai sa til Abraham: Se, Herren har nektet meg barn. Jeg ber deg, gå derfor inn til trellkvinnen min. Kanskje jeg kunne få et barn ved henne. Og Abraham gjorde som Sarai sa.Så tok Sarai, Abrahams kone, sin egyptiske trellkvinne Hagar og ga henne som kone til sin mann Abraham. Det var da ti år siden Abraham hadde bosatt seg i Kana’ans land.Og han gikk inn til Hagar, og hun ble med barn. Men da hun så at hun var blitt med barn, foraktet hun sin frue...."

Vi begynner etter hvert å bli enig med prost Kristin Moen Saxegaard, som tidligere ønsket seg en variant av Det Gamle Testamentet som egnet seg for barn. Mulig det blir svært lite igjen.

The Handmaid´s Tale har vunnet en rekke priser og blitt nominert til enda flere. Ti episoder ligger på HBO Nordic.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa