lørdag, 22 juli 2017 18:50

Støre på Utøya: – Må bekjempe ekstremisme med bred front

Utøya i Tyrifjorden Utøya i Tyrifjorden Foto: Fototeket/Rasmus Lindberg

Ap-leder Jonas Gahr Støre beskrev stemningen på Utøya som framtidsoptimistisk, men minnet om at ekstreme holdninger finnes og må bekjempes, i sin tale 22. juli.

utoya2
Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) besøker minnestedet "Lysningen" under minnemarkeringen på Utøya lørdag ettermiddag, seks år etter terrorangrepene 22. juli 2011. POOL Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Fra talerstolen under minnemarkeringen på Utøya, poengterte Støre at ekstreme holdninger ofte begynner i det små.

– Holdninger som motiverer slike handlinger oppstår ikke i vakuum. Fryktelige handlinger begynner med ikke så fryktelige holdninger, og så vokser de, sa Ap-lederen.

Terroren har allerede rammet Norge

Til sammen 77 personer ble drept av høyreekstremisten Anders Behring Breivik under terrorangrepet 22. juli 2011. 69 personer ble drept på Utøya under AUFs sommerleir i 2011 og åtte personer ble drept av en bombe i regjeringskvartalet

Støre dro paralleller til andre terrorangrep i Europa, og understrekte at terroren allerede har rammet Norge selv om det ikke var islamistisk terror.

– Vi vet at sannheten er at det har skjedd hos oss. Gjerningsmannen må ikke være muslim for at det skal være terror, sa Støre.

Også AUF-leder Mani Hussaini poengterte at det er viktig å huske at angrepet 22. juli var terror.

– 22. juli var høyreekstrem terror og politisk drap. Vi må hegne om den ærlige historien om hva som skjedde 22. juli. Hvis vi ikke lærer av hva som skjedde for seks år siden vil, historien gjenta seg. Det kan vi aldri tillate, sa Hussaini.

En ny arbeidsdag på Utøya

Om noen uker er det duket for en ny sommerleir på Utøya, noe Støre mener er viktig. Fra talerstolen sa han at det nå er klart for en ny arbeidsdag på Utøya.

– På sommerleiren i fjor var det latter, sang og harde taklinger på fotballtreningen. Når ungdommen samles her viser vi at det er krefter som er så mye sterkere enn hatet. Nestekjærlighet og solidaritet gir håp på en dag som alltid vil handle om sorg, sa Støre.

Ap-lederen sa han hadde forståelse for dem som ønsket å verne Utøya etter angrepene, men at fortiden ikke skal gjemmes bort, men vises med respekt.

Et minutts stillhet

Minnemarkeringen ble innledet med ett minutts stillhet, og deretter ble det holdt taler av AUF-leder Mani Hussaini, leder for støttegruppa, Lisbeth Røyneland, samt Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Lars Bremnes fremførte tre musikalske innslag. Etter talene var det kransenedleggelse og sangen «Til ungdommen» ble fremført som trompetsolo.

{AF}Fakta om terrorangrepene 22. juli

* 77 personer ble drept og rundt 90 såret i terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud.

* 69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 ble såret.

* 8 personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Rundt 30 ble såret.

* Den 950 kilo store bomben gjorde omfattende skader på flere av regjeringsbygningene.

* Høyreekstremisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for angrepene.
{/AF}

(©NTB)

utoya3
Et av de mange markeringspunktene på Utøya (Foto: Rasmus Lindberg)

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa