×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 500
lørdag, 13 mai 2017 09:15

Mesteren på Helgelandsmoen

 Gunhild Nørsterud syr bunader på Helgelandsmoen Gunhild Nørsterud syr bunader på Helgelandsmoen Foto: Rasmus Lindberg

Bunader er populært som aldri før, og i disse maidagene finner vi det naturlig å hilse på hos Valdres Folkedraktsaum, som nå er representert på Helgelandsmoen.

Der møter vi en svært opptatt Gunhild Nørsterud i full sving med bunader som skal være ferdige til nasjonaldagen den 17. mai.

En av kundene hennes er Sigbjørn, som ikke stresser med 17.mai, men som skal ha bunaden sin klar til eksamensfest i Trondheim den 9.juni.

Gunhild kan fortelle om en 30 år lang reise gjennom sømmens verden. Etter 40 år i Valdres og etter at barna hadde forlatt redet, følte hun at det var på tide med luftforandring. At det ble Sundvollen, kom av at hennes søster bodde der. Så for to år siden kunne hun titulere seg som holeværing.

At hun etablerte seg på Helgelandsmoen, var helt tilfeldig. På et kurs i fjor fortalte en av kursdeltakerne at lokalet ved siden av han var ledig, så nå er det to bunadsskreddere vegg i vegg.

I tillegg til å sy nye bunader, har hun også stasplaggene for utleie som til konfirmasjoner og folkedans. I tillegg til noen personer som produserer sokker og broderier, har hun en ansatt. Alle disse jobber hjemme.

Å sy klær har vært en del av Gunhilds oppvekst. Moren sydde klær og selv sydde hun sine egne barns klær. I begynnelsen av 90-tallet tok Gunhild mesterbrev i kjole- og draktsømfaget og kan følgelig titulere seg mester.

Den ekte, håndsydde bunaden, har i dag fått stor konkurranse fra utenlandske produsenter og alternative festplagg. Gunhild er derfor litt bekymret for at interessen for den tradisjonelle bunaden skal avta. Hennes største ønske er allikevel at det skulle dukke opp en ung lærling som kan føre tradisjonen videre til neste generasjon.

gunhild2
EKSAMENSFIN. Her gjelder det å være forsiktig med knappenålene (Foto: Rasmus Lindberg)

Sist redigert lørdag, 13 mai 2017 13:05

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa