×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 500
mandag, 08 mai 2017 09:10

Frigjøringsdagen markert i Hønefoss

Skrevet av
Heidi Brudal var hovedtaler Heidi Brudal var hovedtaler Foto: Rasmus Lindberg

8. mai er fortsatt en offentlig flaggdag i Norge, men går stadig mer i glemmeboken. Da er det godt vi har NVIO som setter pris på fred og frihet.

frihet4
Kransnedleggelse ved Heidi Brudal og Alf Bjarkøy (Foto: Rasmus Lindberg)

beggeFrigjøringsdagen i Norge 8. mai 1945 er dagen da tyske militære styrker kapitulerte etter at de siden 9. april 1940 hadde okkupert landet i fem år under andre verdenskrig.

I Hønefoss ble dagen markert av NVIO (Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner avd Ringerike og Omegn). I Nordre Park var det en markering med kransnedleggelse ved minnebautaen over de som mistet livet under 2. verdenskrig.

Datoen regnes vanligvis også som de alliertes seiersdag i Europa da den tyske hæren overga seg, krigen i Europa var over og Adolf Hitlers Tredje rike opphørte.

Hovedtaler i Nordre Park var NVIOs leder Heidi Brudal som i sin tale minnet om at 8. mai var en dag for ettertanke.

- Vi skal minnes hva krigen koster av lidelse og død. Deler av landet lå i ruiner 8.mai 1945. Mange slet med traumer og savn, sa hun i sin tale og minnet om at over 10.000 nordmenn mistet livet i krigen. Hun avsluttet med følgende appell til de som i dag er veteraner fra nyere internasjonale operasjoner: Stå sammen med dem som tok kampen for Norge den gangen!

Etter dette fulgte appell ved Alf Bjarkøy og veteranbønn av Ingeborg Steinbakken.

 

kapititulasjon

Kommandant, garnisonsjef og major Josef Nichterlein og adjutanten hauptmann Hamel overgir Akershus festning til den norske hjemmefrontens representant, fenrik Terje Rollem. Foto: Pressefotograf Johannes Stage

Sist redigert mandag, 08 mai 2017 09:47

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa