onsdag, 08 mars 2017 08:22

– Kvinnene redder kloden

ORDEN UNDER KJØKKENBENKEN. Kari-Anne Isaksen i Grønne Jenter viser fram kildesorteringsløsningen sin. Foran f.v. Kari-Anne og Zlata Turkanovic. Bak f.v. Miriam Andrea Jøms og Johanne Sæther Houge. ORDEN UNDER KJØKKENBENKEN. Kari-Anne Isaksen i Grønne Jenter viser fram kildesorteringsløsningen sin. Foran f.v. Kari-Anne og Zlata Turkanovic. Bak f.v. Miriam Andrea Jøms og Johanne Sæther Houge.

Menn henger etter kvinner både på gode miljøvaner og klimaengasjement. Bloggkollektivet Grønne Jenter tror det kan være et likestillingsspørsmål.

– De aller fleste statistikker og erfaringer viser at kvinner er mer miljø- og klimabevisste enn menn. Dersom det skulle falle på bare ett av kjønnene å redde verden, så får vi håpe det blir kvinnene, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, litt spøkefullt.

Hun understreker likevel at mange menn tar gode miljøvalg i hverdagen, ikke minst når det kommer til kildesortering.

Dobbelt så mange kvinner vinner

Imidlertid hadde det landsdekkende Returkartonglotteriet i fjor dobbelt så mange kvinnelige som mannlige vinnere. En YouGov-undersøkelse viser at langt flere kvinner enn menn synes det er svært viktig at avfallet deres blir til nye produkter.

Kvinner viser også større kjennskap til innsamlingsordninger for kildesortert avfall – og de bruker dem jevnt over i større grad enn hva menn gjør, ifølge flere målinger gjort av Ipsos.

Jubileum for grønne jentebloggere

Bloggkollektivet Grønne Jenter feirer tre år i år. Jentene har blitt til damer, alle med sine egne miljøvennlige løsninger i hjemmet. Avfall, sortering og resirkulering er ofte et tema når de grønne jentene møtes.

Nå sitter Kari-Anne Isaksen, Johanne Sæther Houge, Zlata Turkanovic, Malin Jacob og Miriam Andrea Jøms rundt stuebordet med hver sin kopp kaffe og diskuterer hvorfor kvinner er mer miljøvennlige enn menn.

– Undersøkelser viser at kvinner har større interesse og engasjement for miljø. Vi stemmer også oftere grønt, men betyr det nødvendigvis at vi alltid handler i tråd med våre grønne verdier? Johanne lar spørsmålet henge.

– Kvinner har jo også tradisjonelt sett oftere hatt ansvar for husholdningen, sier Malin.

– Ja, handler det egentlig om at kvinner er mer miljøvennlige, eller handler det om likestilling, skyter Kari-Anne inn.

– Egentlig er det jo vel så spennende å se på sosioøkonomiske forskjeller, alder eller geografi, mener Zlata.

Gjør det lett å kildesortere

Kari-Anne viser fram sitt kildesorteringssystem under kjøkkenbenken. Her er det orden i sakene.

– At man har orden under kjøkkenbenken, slik som Kari-Anne har, viser seg faktisk å være en viktig faktor for at folk velger å resirkulere, sier Johanne.

- Et kildesorteringsklasseskille, kommenterer Kari- Anne.

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa