tirsdag, 08 november 2016 12:36

– Nå er isen livsfarlig

Skrevet av
Gjeddedammen på Hovsenga Gjeddedammen på Hovsenga Foto: Frank Tverran

Hvert år drukner mennesker som ferdes på usikker is, og spesielt i starten på vinteren skal du være forsiktig ved, på og i vann.

– Spesielt farlig er det nå som isen er i ferd med å legge seg, da må folk vise sunn fornuft, sier president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap.

Norges Livredningsselskap anbefaler alle i Norge å følge isvettreglene nå som vinteren kommer med full fart over det ganske land.

Farlig is

Selv om isen har lagt seg og ser trygg ut trenger den ikke være mer enn noen millimeter tykk, og undervannsstrømmer, øyer og elveløp kan gjøre at tykkelsen og hva isen tåler varierer veldig.
– Hvert år drukner det mennesker i Norge fordi de feilberegner hva isen tåler. Ved å ta noen enkle forhåndsregler kan liv bli spart, sier Alfonso.
Hun frykter at flere vil falle for fristelsen til å gå ut på isen, uten å kontrollere isens tykkelse eller ha med seg sikkerhetsutstyr.
– Dette er spesielt farlig nå som snøen har lagt seg på isen. Det kan gi inntrykk av at isen er trygg, men i realiteten kan isen gi etter når som helst, sier Alfonso.

Hun legger til at forberedelser, utstyr og kunnskap er viktig når man ferdes på isen, og trekker spesielt frem ispigger.
– Alle bør nyte naturen, både sommer og vinter, men det krever kunnskap og riktig utstyr, sier Alfonso. Som mener alle bør lære seg isvettreglene.

Slik tar du deg opp på sikker is ved egen hjelp

Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Press vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.)
Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.
Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.

{AF}

Isvettreglene

  1. Ha respekt for isen
  2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter
  3. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
  4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd
  5. Hold deg på sikker is
  6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer
  7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen
  8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk
  9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand{/AF}
Sist redigert tirsdag, 08 november 2016 12:43

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa