tirsdag, 18 oktober 2016 09:47

Øymund Ringsson fra Ringerike reddet Russland

Øymund Ringsson fra Ringerike reddet Russland Illustrasjon: Anders Kvåle Rue/Flatøybok

I bind 3 av Flatøybok-serien som lanseres nå er det en fantastisk historie om den norske stormannen og vikingen Øymund Ringsson som redder det russiske riket fra kollaps, og medvirker til at det blir samlet igjen. Øymund var sønn av kong Ring som styrte Ringerike og Opplandene, og ættet direkte fra Harald Hårfagre. Øymund kom ifølge Flatøybok til å spille en viktig rolle i en turbulent tid av Russlands historie. Etter kong Valdemars død var det daværende riket blitt delt i tre blant sønnene, og de var ikke på noe vis enige om fordelingen.


Øymund hadde i barndommen vært fosterbror med Olav den Hellige. Men mens Øymund hadde vært i viking hadde Olav gått hardt frem i Norge, inkludert mot Øymunds familie. Øymund ville ikke gå imot Olav, i stedet virket det som en god mulighet å prøve lykken i Russland, eller Gardariket som det gjerne ble kalt den gangen. Norske vikinger hadde et nært forhold til de styrende i Russland, mange av de mest kjente norske stormennene og kongene i vikingtid hadde oppholdt seg i Russland når forholdene var for vanskelige for dem i Norge. Øymund og hans følge møtte Jaruslav i Holmgard, dagens Novgorod. Etter forhandlinger går de i Jaruslavs tjeneste. Ikke lenge etter ville broren Burislav som hadde fått det beste riket av de tre brødrene, ha mer. De bestemmer seg for å stå imot, og krig var ventet. Når de to hærene møtes står brødrene mot hverandre, men Øymund fører sine menn rundt og angriper fienden i ryggen. De knuser motstanderne og det ser ut til at Burislav har blitt drept.

Etter dette oppholder de seg hos Jaruslav en tid fremover, men betalingen de var lovet kommer aldri. Jaruslav tenker at så lenge Burislav er død trenger han ikke betale og sier opp avtalen. Men da Øymund forteller ham at broren lever og er i ferd med å samle en ny hær, finner Jaruslav ut at han likevel trenger nordmennenes hjelp likevel og forlenger avtalen. Med Øymunds forsterkninger av borgen og forsvaret av den klarer de også denne gang å slå fienden tilbake etter harde kamper og det ryktes at Burislav er drept. Igjen vegrer Jaruslav seg for å betale det som var avtalt. Men Øymund sier: «... jeg tror han har kommet seg unna og har vært i Tyrkia i vinter, og tenker enda en gang å herje mot Dem, og han har med seg en uhorvelig hær av tyrkere, valakere og mye annet fælt folk.» Kongen ønsker igjen deres hjelp og de blir. Øymund tenker det vil se dårlig ut om de drar når kongen er truet. De forstår at det ikke blir fred så lenge Burislav lever, så de lurer seg inn i leiren hans og dreper ham uten å bli avslørt. Etter det løser hæren som fulgte Burislav seg opp og drar avgårde. Kong Jaruslav vil fremdeles ikke betale det han skylder.

Da tenker Øymund at han skal gjøre det siste Jaruslav ønsker, å gå i kong Vartislavs tjeneste, broren som styrer det tredje riket etter kong Valdemar. Jaruslavs kone, dronning Ingegerd fra Sverige, legger så en plan om å lure Øymund i en felle og drepe ham, men lykkes ikke. Nordmennene går deretter i tjeneste hos Vartilav. En dag kommer det krav fra Jaruslav om at Vartilav måtte avstå land. Begge sider samler hærene sine, og de møtes klare til kamp. Men Øymund har en plan. Han klarer sammen med sin venn Ragnar å kidnappe dronning Ingegerd. Hans plan er å få henne til å stå for forhandlingene og sørge for forlik mellom brødrene. På tross av at hun tidligere har prøvd å få ham drept, setter Øymund henne høyt. Forhandlingene lykkes, og brødrene deler riket mellom seg. Øymund får også et rike i dagens Hviterussland. Da både Øymund og Vartilav dør uten arvinger tilfaller deres riker Jaruslav og Gardariket blir igjen samlet. Det står i Flatøybok at det ble sagt at: «...aldri hadde det vært større vismann fra utlandet i Gardarike enn kong Øymund.»

flatoybok 1
Flatøyboka (Foto: Flatøybok)

Sist redigert tirsdag, 18 oktober 2016 09:50

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa