onsdag, 28 september 2016 15:40

Fylkesmannen er klar med ny Buskerud-struktur

Skrevet av

Fylkesmannen i Buskerud la i dag fram sin tilrådning til hvordan den framtidige kommunestrukturen i Buskerud bør være. Ringerike, Hole og Jevnaker blir ett. Her er forslagene for Buskerud.

a) Numedal: Kongsberg og/eller de 3 Numedalskommunene verksetter/fortsetter en prosess med sikte på kommunesammenslutning på et seinere tidspunkt enn det som følger av dagens reform.
b) Hallingdal: De 6 kommunene iverksetter/fortsetter en prosess med sikte på kommunesammenslutning på et seinere tidspunkt enn det som følger av dagens reform.
c) Ringeriksregionen: Jevnaker (Oppland) er en del av Ringeriksregionen. Ringerike, Hole og Jevnaker slås sammen til en ny kommune nå.
d) Midtfylket: Modum, Sigdal og Krødsherad iverksetter en prosess med sikte på kommunesammenslutning på et seinere tidspunkt enn det som følger av dagens reform.
e) Hurum og Røyken: Hurum, Røyken og Asker slås sammen til en ny kommune nå.
f) Drammensregionen: Drammen, Svelvik, Nedre Eiker, Lier og Øvre Eiker slås sammen til en ny kommune nå.

Her er den nærmere begrunnelsen:

Ringerike/Ringerike
– Hole
– Jevnaker (Oppland).
Innbyggertallet i Buskerudkommunene pr. 1.1.2016 er: Ringerike 29801 og Hole 6767.

Bærekraftig og økonomisk robuste kommuner
Ringerike kommune har vært en ROBEK kommune fram til 2015, men den økonomiske situasjonen er bedret, og det er god økonomikontroll. Ringerike har gode forutsetninger for å bli en robust kommune. Hole har mistet betydelige skatteinntekter og har hatt store underskudd de to siste år. Den er nå en ROBEK kommune.

Tjenesteyting til innbyggerne
Både på Ringerike og i Hole oppfattes tjenesteytingen til innbyggerne som god selv om det det nå pågår et stort innsparingsarbeid.

Samordnet og helhetlig samfunnsutvikling
Ringeriksregionen står overfor et betydelig utviklingspotensiale: Ny
Bergensbane/Ringeriksbane og ny E16 vil forsterke forbindelsen Ringerike
-Oslo kraftig og gjøre hele Ringeriksområdet til en del av utviklingen rundt landets hovedstad i langt større grad enn tidligere. Dette dreier seg om både boligutvikling, skoler, barnehager, helseinstitusjoner og næringsutvikling. Behovet for å få helhetlige planprosesser og en samordnet samfunnsutvikling er stort. Det vises f.eks. til at utbyggingen av Ringeriksbanen og E16 i området er så omfattende at det er lagt statlig plan til grunn. Det understrekes at dette ikke er prosesser som vil komme i framtida, men som allerede er godt i gang og krever samlede grep.

Styrket lokaldemokrati
Det samarbeides i betydelig grad i regionen. Fylkesmannen har fått oversendt en oversikt fra Ringerike kommune som viser at det er 18 formelle samarbeidsordninger (eierskapssamarbeid eller §§ 27 eller 28-samarbeid). Dette omfatter Ringerike og Hole, men i mange tilfeller deltar også andre kommuner, f.eks. Jevnaker, Modum, Gran og Lunner.

Vurdering
Ringerike og Jevnaker har lenge arbeidet med en felles innstilling om ny kommunestruktur.
Hole ønsket innledningsvis ikke å delta i denne utredningen, men endret oppfatning på slutten av 2015 og har vært med i arbeidet om en ny kommune siden da. Det har vært gjennomført et godt arbeid fram mot en felles intensjonsavtale. Ringerike kommune har fattet et positivt vedtak om kommunesammenslåing, mens både Jevnaker og Hole har sagt nei etter folkeavstemning. Om Jevnaker kommune, i Oppland fylke, hadde sagt ja til en sammenslåing med Ringerike eller Ringerike/Hole, ville Fylkesmannen i Buskerud anbefalt en slik løsning.
Etter et innbyggerinitiativ vil en grensejustering ved Sollihøgda bli anbefalt utredet.

Fylkesmannens tilrådning:
Ringeriksregionen: Jevnaker (Oppland) er en del av Ringeriksregionen. Ringerike, Hole
og Jevnaker slås sammen til en ny kommune nå.
Fylkesmannen tilrår at det iverksettes en utredning om en grensejustering ved Sollihøgda

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa