søndag, 25 september 2016 20:48

I hundre på Jevnaker

Skrevet av
Randsfjord kirke Randsfjord kirke Foto: Rasmus Lindberg

Ikke bare kunne Randsfjord kirke i Jevnaker feire 100 år på søndag. Her hadde de også med et av de første dåpsbarna, som rundet 100 tidligere i år.

randsfjord3
Hans Karlsen Bråten (Foto: Rasmus Lindberg)

Under festgusdtjenesten søndag, ble det gjort ekstra stas på Hans Karlsen Bråten, som var et av de aller første dåpsbarna i kirken.

Den nyansatte prosten i Hadeland og Land, Kirsten Elisabeth Almås, deltok sammen med kapellan i Jevnaker, Stian Roos.

Jevnaker korforening med sin dirigent Arne Auråker skapte stemning sammen med trompetist Thomas Petersen og organist Kari Monsen Sødal. Etter gudstjenesten var det kirkekaffe på Bøndenes Hus.

randsfjord2
Jevnaker korforening (Foto: Rasmus Lindberg)

Fakta om kirken:
Randsfjord kirke ligger bare fire kilometer fra Jevnaker kirke, men nærmere sentrum, og begrunnelsen for å bygge den var nettopp ønsket om en sentrumsnær kirke. Tomt til kirke ble gitt av godseier E.G. Borch på Moe gård, og materialene kom fra Jevnaker allmenning. Det fortelles at inflasjon m.m. gjorde at det opprinnelige budsjettet ble dramatisk overskredet, men den ble likevel bygget for private midler. Man fikk tilbud om tegninger utført av Jacob Wilhelm Nordan for en kirke som lignet ganske mye på Hønefoss kirke, men avviste denne med begrunnelse i at det ville bli to nesten like kirker svært nær hverandre. I stedet ble det brukt tegninger utført av Hans Horn. Byggingen begynte i 1914, faktisk før formell tillatelse var gitt i form av kongelig resolusjon. Kirken (eller kapellet, som det opprinnelig ble kalt) ble innviet den 25. juni 1916.

Kirken har langplan og 340 sitteplasser.

randsfjord4
Prost Kirsten Elisabeth Almås (Foto: Rasmus Lindberg)

randsfjord5
Hans Karlsen Bråten får blomster av kapellan Stian Roos (Foto: Rasmus Lindberg)

randsfjord6
 Organist Kari Monsen Sødal og trompetist Thomas Petersen (Foto: Rasmus Lindberg)

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa