torsdag, 22 september 2016 22:14

Med Jonas Ramus i fokus

Skrevet av
Et utvalg fra Ramus´ forfatterskap Et utvalg fra Ramus´ forfatterskap Foto: Frank Tverran

Torsdag ver det møte nr. 3 i en serie på 4 i forbindelse med at det i år er 300 år siden trefningene på Norderhov i 1716. Denne gangen var det forfatter og prest Jonas Ramus som var i fokus - en mann som var langt mer betydningsfull enn sin berømte hustru Anna Colbjørnsdatter.

ram1
Sten Høyendal geleidet oss gjennom gotisk skrift med den største letthet (Foto: Frank Tverran)

Foredragene ble holdt på Norderhov gamle prestegård og Sten Høyendal tok en svært interessant gjennomgang av den første kirkeboken som Ramus førte i pennen etter at han kom til Norderhov som sogneprest. Vi kunne også helt tydelig se på bokens innhold og penneføring hvordan presten ble sykere og sykere. Høyendal hadde oversatt den til dels vanskelige gotiske håndskriften til normal skrift, et hefte på over 100 sider som ble solgt til en gunstig pris.

Etter en kort pause var det Niels Christian Bang sin tur. Han tok oss på en spennende reise gjennom Jonas Ramus forfatterskap. På bordene var det fremlagt nesten alle bøkene som Ramus hadde skrevet.

Bang mente avslutningsvis at Ramus gjennom sine bøker - og da spesielt i "Norges Beskivelse" - hadde bidratt markant til den nasjonalismen som førte frem mot 1814.

Over 20 personer hadde møtt opp i Svenskestua til dette noe smale temaet.

ram2
Niels Christian Bang med Jonas Ramus i bakgrunnen (Foto: Frank Tverran)

ram3
Her er Ramus´håndskrift fra kirkeboka (Foto: Frank Tverran)

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa