tirsdag, 09 august 2016 11:07

Vektøkning i overgangsalder

Mange kvinner går opp i vekt i overgangsalderen, men vektøkning er noe du kan unngå.

Mange opplever at det med årene blir vanskeligere å holde vekten, og det er ikke uvanlig å gå opp i vekt i forbindelse med overgangsalderen.

Aldring, livsstil og gener

Ifølge den amerikanske Mayoklinikken1 kan hormonelle endringer i forbindelse med overgangsalderen føre til at du lettere legger på deg rundt magen, hoftene og lårene. Men hormonelle endringer alene forårsaker ikke nødvendigvis vektøkning. Det er mer sannsynlig at vektøkningen er relatert til aldring, livsstil og genetiske faktorer.

Ifølge australske Better Health Channel2 lagrer kvinner i fertil alder fettet i nedre del av kroppen (såkalt pærefasong). Kvinner som har gjennomgått overgangsalder, lagrer i likhet med menn oftere fett rundt magen. Dyreforsøk har vist at mangel på østrogen fører til stor vektøkning, selv om de nøyaktige mekanismene ikke er godt forstått. Andre faktorer som kan bidra til vektøkning etter overgangsalderen, inkluderer redusert fysisk aktivitetsnivå og endrede matvaner - for eksempel frihet til å oftere spise ute, og ikke minst redusert forbrenning og lavere andel muskelmasse.Mindre aktivitet og mer god mat?

Muskelmasse påvirker

Det er velkjent at vi mister muskelmasse ettersom vi blir eldre, noe som bidrar til å øke andelen fett på kroppen. Tap av muskelmasse nedsetter forbrenningen og gjør det mer utfordrende å holde vekten. Med andre ord er det sannsynlig at du vil gå opp i vekt dersom du fortsetter å spise som før uten å øke det fysiske aktivitetsnivået. Ved å vedlikeholde eller øke muskelmassen kan du opprettholde eller øke hvileforbrenningen. Ekstra muskler vil med andre ord føre til at du kan spise mer uten å legge på deg.

Aksepter endringene

Du kan også passe på hva du spiser, og sørge for at du legger inn kondisjonstrening i tillegg til styrketrening, i hverdagen.

En annen mulighet er rett og slett å akseptere at kroppen din har endret seg.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa