onsdag, 06 juli 2016 08:12

Husk dette før autobahn

Husk dette før autobahn Foto: Colourbox

Før du trykker inn gasspedalen på utenlandske motorveier i sommer, må du vite at motoren er fri for rusk og rask.

En bil som har kjørt rolig rundt på norske veier i lang tid, kan fort begynne å slite i høy hastighet på utenlandske motorveier. Særlig dieselbiler kan få motorproblemer.

– Ved småkjøring med mye start og stopp, oppstår det avleiringer i motoren og eksossystemet. Partikkelfilteret, som skal forhindre at sot og partikler kommer ut, blir tett, og bilen forurenser på et vis seg selv, sier Terje Tjelland i Relekta, som leverer reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

Hvis varsellampen lyser når du ligger i 150 kilometer i timen på autobahn, er ikke det noen god start på ferien.

– Det er ikke lov å stoppe langs de store motorveiene i utlandet, så da er det bare å krysse fingrene for at bilen holder til nærmeste verksted, sier Tjelland.

Sjekk før du drar

For å unngå at bilen stanser på motorveien, anbefaler han en kontroll av motoren før avreise fra Norge.

– Be verkstedet rense dieselpartikkelfilteret, skifte olje og eventuelt gjøre en innvendig motorrens. Da er det mindre fare for at du får problemer når du får bilen opp i skikkelig fart, sier han.

Alle dieselbiler som er laget etter 2007 er utstyrt med et dieselpartikkelfilter (DPF). Så lenge bilen innimellom kjøres i høyere hastighet over tid, vil partikkelfilteret oppnå høy nok temperatur til at sot og avleiringer brenner bort og filteret holder seg selv rent.

– Men når bilen kun brukes til småkjøring, klarer ikke motoren å bli kvitt rusket og rasket. Avleiring som dannes i motoren kan hindre bevegelsen i stempelringene, eller andre motordeler. Hele systemet vil arbeide tyngre og tyngre og til slutt stanse, sier han.

Han sammenligner med oss mennesker.

– Sitter vi lenge i sofaen og spiser potetgull og ser på tv, blir det fryktelig tøft for hjertet hvis vi plutselig løper i full fart i lang tid. Trener vi jevnlig, og presser oss litt av og til, er det bra for kropp og hjerte. På samme måte er det for bilen, den må brukes skikkelig for å ha det bra, sier Tjelland.

Mister ferie

Før sommerferien får Etterstad Bilverksted i Oslo inn drøyt ti biler i uka som skal få renset DPF-filter og gjennomført en motorrens.

– Ved å blåse kjemikalier i skumform inn i partikkelfilteret, presses avleiringer og annet slam ut av filteret. I tillegg renser vi motoren ved å tilsette en type oljerens. Vi lar motoren gå i 10-20 minutter før den slås av. Oljen tappes ut, oljefilteret byttes og det tilsettes ny olje, sier daglig leder Jonas Elmas på Etterstad Bilverksted.

Han forteller at motoren går jevnere og bruker mindre drivstoff etter denne behandlingen.

Kontroll av motoren med innvendig motorrens, oljeskift og rens av PDF-filter, koster fra tre til fire tusen kroner på et verksted.

– Får du motorstopp i utlandet og må få bilen på service der, kan det fort bli dyrere, og man mister verdifull ferietid, sier Terje Tjelland i Relekta.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa