onsdag, 22 juni 2016 12:30

Ringerike, Hole og Jevnaker svikter innbyggernes personvern

Skrevet av
Ringerike, Hole og Jevnaker svikter innbyggernes personvern Illustrasjon: Forbrukerrådet

Ingen av kommunene i vårt distrikt følger loven når det gjelder brukernes personvern. Alle websidene mangler personvernerklæring.

En rekke kommuner tillater ukritisk overvåkning av brukerne på nettsidene, viser en gjennomgang fra Forbrukerrådet. Kun én av fire har lovpålagt informasjon om hvordan de ivaretar brukernes personvern.

Ingen av våre nærmeste kommuner har en slik personvernerklæring. Jevnaker benytter Google Analytics, Hole benytter Google Adsense og Google Ajax Seach API og Ringerike benytter alle 3.

– Det er skremmende at Kommune-Norge ikke har et mer bevisst forhold til brukernes rett til personvern, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

– Vi håper kommunene nå tar grep og følger både lovgivning og den grunnleggende retten vi alle har til privatliv. Vi vil også be Datatilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet  følge opp funnene og se til at hensynet til innbyggerne blir ivaretatt.

Deler rundhåndet informasjon om deg

Undersøkelsen viser at flere av kommunene lar en rekke kommersielle aktører overvåke det brukerne foretar seg på nettsidene, langt utover det som er nødvendig for trafikkanalyse

– Vi skal ikke være redde for å bli sporet av ukjente aktører når vi vi søker barnehageplass eller ser etter informasjon om barnevern eller gjeldsrådgivning. Dessverre er dette langt fra alltid tilfelle, sier Randi Flesland.

– Når vi ser at kommuner har et tosifret antall sporere på sidene og samtidig mangler personvernerklæringer, så må man jo spørre seg om problemstillingen i det hele tatt har vært vurdert?

Mangler personvernerklæringer

Forbrukerrådet finner personvernerklæringer på kun en fjerdedel av kommunenes nettsider. Dette er informasjon kommunene er pålagt å ha lett tilgjengelig.

– Dette vitner om at man har et lite reflektert forhold til innbyggernes rett på privatliv, enten det er på nett eller ved andre tjenester kommunene tilbyr, sier Randi Flesland.

– Tillit er en forutsetning for at vi skal ta i bruk og omfavne nye, digitale tjenester. Dette gjelder ikke minst mange av de tjenestene kommunene har og vil tilby i fremtiden.

Om undersøkelsen

Testen  er gjennomført i januar og februar i forlengelsen av Kommunetesten 2016.

Det er lett etter personvernerklæringer i 2 minutter på hver side, både via meny og internsøk.

Test av trackere er utført med tjenesten Ghostery i to omganger. Hvilke trackere som blir fanget opp, kan noen ganger variere.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa