onsdag, 08 juni 2016 20:48

Tidlig jordbærsesong i år

Skrevet av
Tidlig jordbærsesong i år Foto: Frank Tverran

Det gode været i hele sør-Norge har satt fart på modningen. Er du heldig kan du finne norske jordbær i butikken allerede i dag. Hvis dette været holder vil vi se større mengder omkring midten av juni og antakelig kan alle få norske bær til St. Hans.

Det er ingenting som smaker sommer som norske jordbær. Klimaet i Norge gjør at jordbærene blir spesielt søte og smakfulle. En lang modningsperiode med lyse dager og kjølige netter er forklaringen.

- Et perfekt jordbær skal være rødt, rundt, søtt og fast, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Lukk øynene og kjenn den deilige smaken - perfekt balanse mellom sødme og syre – ren nytelse.

Sommerens beste smågodt

Alle typer bær er sunt, og passer perfekt nå om sommeren som en av «5 om dagen». Jordbær smaker nydelig, er vakre å se på og har lavt innhold av kalorier. De er med andre ord perfekt følge enten alene som snacks på stranden, som dessert med litt vaniljeis eller kesam, eller i salaten. Vi kan trygt anbefale å fråtse litt i deilige solmodne jordbær. Bruk dem naturelle eller som topping på frokostkornet. Lag en deilig smoothie eller en nydelig smooth-is, isen barna kan spise så ofte de vil hele sommeren. Det er sommerens beste godteri, det er ernæringsmessig sunt og det skjerper appetitten!

Norsk sesong utvides

Stadig flere kjøper bær for å kose seg med, og jordbær er favoritten. Totalt spiste nordmenn i snitt 3,26 kg jordbær i 2015, en andel av dette er import. (Tall fra Totalrapporten, OFG)

Jordbær er godt hele året, men det er noe spesielt når de norske jordbærene kommer i butikken – da er det sommer. Den jordbærsorten vi spiser mest av i Norge er Korona, som er et nydelig spisebær. Det kjennes igjen på at hamsen sitter godt fast. Sonata er en nyere sort på det norske markedet. Det er stort og flott, og har bra holdbarhet. Jordbær dyrkes i hele Norge, med hovedvekt på Sør-Norge. Den norske sesongen starter normalt i juni. Nøyaktig tid avhenger av vær og temperatur.

De norske jordbærprodusentene jobber for å forlenge den norske sesongen, blant annet ved å ha en plast-tunell over bærene. På denne måten kan vi få norske jordbær litt tidligere, og seinere.

- En forutsigbar produksjon av bær i Norge, krever forutsigbare klimaforhold, sier Simen Myhrene i Norske Jordbær DA som dyrker jordbær i Sylling, Skoger og Grimstad sammen med Bjørn Ekeberg. Tunnelene hjelper oss til en litt tidligere og seinere sesong, samtidig som det beskytter mot kraftig regnvær, som lett kan ødelegge bærene.

En kultur som er skjermet for vær og vind vil også gjøre høstearbeidet mer effektivt

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa