tirsdag, 31 mai 2016 14:22

Sigarettpakningene blir kulere?

Skrevet av
Blir sigarettpakningen så redselsfull at den blir kul? Blir sigarettpakningen så redselsfull at den blir kul?

Standardiserte tobakkspakninger var temaet da helse- og omsorgsminister Bent Høie markerte Verdens tobakksfrie dag i Oslo sammen med WHO, representanter for britiske og australske myndigheter og Kreftforeningen.

- I Norge har vi en ungdomsgenerasjon som røyker stadig mindre, men det siste tiåret har vi hatt en dramatisk økning i snusbruk blant unge.  Før var snus ofte en vei ut av røykingen. Nå er det blitt en vei inn i tobakksavhengigheten. Vi må hindre at en ny generasjon blir avhengig av tobakk og standardiserte tobakkspakninger er et viktig skritt på veien mot en tobakksfri generasjon, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

WHO ber i dag medlemsland om å gjøre seg klare for standardiserte tobakkspakninger, med slagordet «Get ready for plain packaing».  Australia, Storbritannia, Irland og Frankrike har innført standardiserte tobakkspakninger, mens flere andre land vurderer å innføre det.

Regjeringen vil i løpet av første halvdel av juni sende sitt lovforslag om standardiserte tobakkspakninger til Stortinget.

- Standardisere tobakkspakninger skal hindre at tobakksprodusentene designer pakkene i fine farger for å gjøre røyk og snus attraktivt for barn og unge. Pakken brukes som industriens reklameplakat, og forskning viser at unge blir mest påvirket. Målet med standardiserte pakninger er å hindre at barn og unge begynner med røyk eller snus. Dette målet tror jeg de fleste støtter, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie

Representanter for Australske og britiske myndigheter deltok under markeringen og fortalte om erfaringer og resultater av innføring av slike pakninger. Tobakksindustrien har saksøkt flere av landene for å stoppe innføringen av standardiserte pakninger, men har tapt alle rettsakene, senest i Storbritannina i forrige uke.

- Tobakk er en lovlig vare, men ikke en vanlig vare. Tobakksprodukter er i en særstilling og skiller seg fra andre lovlige produkter da de er helseskadelige uansett bruk. Forslaget om standardiserte tobakkspakninger påvirker ikke folks valgfrihet eller mulighet til å kjøpe tobakksvarer. Vi kan ikke la tobakksindustrien diktere folkehelsepolitikken gjennom trussel om søksmål. Forslaget beskytter nye generasjoner mot å bli avhengige tobakk, sier Høie.

Standardiserte pakninger vil redusere tobakkens tiltrekning på barn og unge. En ny evalueringsrapport fra Australia viser at tiltaket har hatt god effekt der, og at det, i motsetning til tobakksindustriens påstander, ikke har medført negative konsekvenser som økt ulovlig handel.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa