lørdag, 31 august 2024 08:50

Brudeferd i Geiranger – i dag gir Märtha og Durek hverandre sitt ja

Skrevet av
Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett skålte for kjærligheten på vei inn til Geiranger fredag. I alt 350 gjester deltar på parets bryllupsfest, som pågår i totalt fire dager. Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett skålte for kjærligheten på vei inn til Geiranger fredag. I alt 350 gjester deltar på parets bryllupsfest, som pågår i totalt fire dager. Foto: Heiko Junge / NTB

Etter noen grå dager i Fjord-Norge titter sola fram for prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts store dag. I dag blir de to ektefeller.

Verrett, som er amerikansk statsborger, går i tillegg inn i historiebøkene når han gir Märtha sitt ja i ettermiddag.

Han blir den første svarte mannen som gifter seg inn i en europeisk kongefamilie, ifølge det britiske ukebladet Hello! , som har bilderettighetene til bryllupet.

Men prinsessens forhold til den eksentriske sjamanen har ikke vært uten kontroverser. Paret har selv sagt de har møtt mye motstand siden de offentliggjorde sitt forhold i 2019. Kritikken har i hovedsak dreiet seg om Verrets virke som sjaman og forhold til alternativ spiritualitet og medisin.

Kongen har tidligere sagt om Durek at «vi er enige om å være uenige, for å si det sånn», selv om han også har understreket at datteren har det veldig bra sammen med amerikaneren.

Stjernespekket gjesteliste

Uenigheter og sjokkoverskrifter til side, i dag er det duket for en storslagen bryllupsfest i hjertet av Geiranger, der Verrett offisielt ønskes velkommen inn i den norske kongefamilien.

Selv om enkelte europeiske kongelige har takket pent nei til å delta på brudeferden, deriblant danske kong Frederik og dronning Mary, er det ikke mangel på fine og fjonge gjester i bryllupet.

Hele 350 personer står på gjestelisten, deriblant det svenske kronprinsparet, prins Constantijn og prinsesse Laurentien av Nederland, tidligere programleder Harald Rønneberg og kjendisstylist Jan Thomas.

Märthas døtre med Ari Behn, Maud Angelica (21), Leah Isadora (19) og Emma Tallulah (15), er også til stede for å feire morens store dag.

Det er også den norske kongefamilien, med unntak av kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby.

Vies på 1200 år gammel gård

Den store festdagen begynner med frokost på gjestenes respektive hoteller, før de mange festantrekkene skal vises fram på rød løper på Vinjevollen, der vielsen skal foregå.

Vinjevollen ligger med spektakulær utsikt over den Unesco-fredede Geirangerfjorden, så brudeparet får fin utsikt når de gir hverandre sitt ja.

Gården er minst 1200 år gammel og har vært i samme familie minst like lenge, gjennom rundt 16 generasjoner, ifølge Dagbladet.

Etter vielsen er det ventet at brudeparet kommer ut for å hilse på lokalbefolkningen i Geiranger. Selv om gråværet fra tidligere i uka stort sett virker å holde seg unna, er det spådd noe skyer på parets store dag. Likevel kan det se ut til at solen titter fram av og til.

Kjole-spekulasjoner

Som ved bryllup flest, er det stor spenning knyttet til hvilken brudekjole bruden velger å gifte seg i. Märtha har holdt kortene tett til brystet hva gjelder brudekjolen, men det er spekulert i om det kan være designer Tina Steffenakk Hermansen som står bak kreasjonen.

Tidligere denne uka la blant annet Maggie Alava, ut et bilde av bruden på TSH i Oslo på Instagram med teksten «I dag var kjoleprøve-dag med Märtha Louise», ifølge MinMote.

Alava har omtalt seg som Durek og Märthas personlige stylist, og sto bak stylingen da paret offentliggjorde sin forlovelse sommeren 2022.

Meny og dans

Etter vielsen drar festfølget videre til Hotel Union, der ettermiddagen og kveldens begivenheter vil foregå.

Først blir det servert tradisjonell afternoon tea i hotellhagen, etterfulgt av cocktails. Fra klokken 18.30 er det dekket opp bord i Geirangersalen.

Ifølge TV 2 , som skriver at de er kjent med bryllupsmenyen, blir gjestene servert forrett med kamskjell fra Frøya, som serveres med pære, søtpotet og sitrusperler. Hovedretten blir vill kveite med gresskarpuré, kantarell og sensommergrønnsaker, etterfulgt av dessert med ostekake med bringebær, sitron og sorbé, ifølge kanalen.

Etter middagen blir det en pause for gjestene, før det blir kakeseremoni og brudevals. Fra 23-tiden kan gjestene for alvor finne fram danseskoene, da det er duket for fest til langt på natt.

Fest fire dager til ende

Hele brudeferden i Geiranger pågår over fire dager. Det hele braket løs i Ålesund på torsdag med bli-kjent-fest med temaet «sexy & cool», der brudeparet møtte opp i matchende rosa antrekk fra prinsessens eget klesmerke Hest.

Dagen etter fulgte en spektakulær båttur innover Geirangerfjorden, med stopp ved Kongeskipet for å vinke til kongen og dronningen og skål foran den kjente fossen De sju søstre. Dagen før den store dagen ble avsluttet med storstilt fest med latinamerikansk tema på Hotel Union.

Inntil nå har Durek bodd halvparten av tiden i USA og resten av tiden med Märtha i Norge. Paret kjøpte i oktober i fjor en bolig sammen på Stabekk. Durek har flere ganger sagt at han ønsker å flytte til Norge.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa