torsdag, 29 august 2024 08:30

Kollektivfeltene på E18 åpnes opp for elbiler i helgene

Skrevet av
Kollektivfeltene på E18 vest for Oslo åpnes igjen for elbiler, men kun i helgene. Torsdag møter samferdselsministeren ordførerne i området for å diskutere saken. Kollektivfeltene på E18 vest for Oslo åpnes igjen for elbiler, men kun i helgene. Torsdag møter samferdselsministeren ordførerne i området for å diskutere saken. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Kollektivfeltene på E18 vest for Oslo har siden mai vært stengt for elbiler. Nå åpnes de igjen – men kun i helgene.

– Vi ser at på E18 vestfra har framkommeligheten blitt dårligere. Dette gjelder særlig i helgene, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i en pressemelding.

Han sier regjeringen i tillegg vil se på å åpne kollektivfeltene for elbiler i helgene også på E6 nord- og sørfra.

Ring 1 ble midlertidig stengt 1. juli for ombygging. Nygård sier han har stor forståelse for at dette skaper utfordringer for bilistene.

– De tiltakene som er gjort, er for å sikre framkommelighet inn mot og gjennom Oslo sentrum. Dette er viktig både for nødetatene og kollektivtrafikken, sier Nygård.

Møte med E18-ordførere

Statens vegvesen vil de kommende ukene gjøre det praktiske forarbeidet for å klargjøre kollektivfeltene for elbiler. De vurderer også å innføre tungtrafikkfelt på strekningen Asker-Slependen, i tillegg til å slippe til motorsykler i tungtrafikkfeltene.

Torsdag møter Nygård ordførerne i Asker, Bærum og Oslo for å diskutere kollektivfeltet på E18. Generalsekretæren i Norsk elbilforening, Christina Bu, er glad for at ministeren tar initiativ. Men hun etterlyser initiativ angående områder også.

– Hva med Mosseveien og E6 og andre berørte kommuner nord, sør og øst for Oslo? spør Bu.

– Ministeren burde også inkludere andre berørte kommuner, skiltproblematikken og oss som forbrukere. Det mangler et helhetlig blikk, mener hun.

– Ikke nok

Bilorganisasjonen Naf mener åpning av kollektivfeltene i helgene er et viktig første grep. De mener også feltene bør åpnes for elbilister som samkjører i rushtiden for å kunne utnytte veikapasiteten best mulig.

– Men åpning av kollektivfeltene er ikke nok for å unngå det køkaoset vi nå ser. Også flere ekspressbusser, spesielt fra områder der kollektivtilbudet i dag er svakt, åpning av flytoget for flere passasjerer og innfartsparkeringer, er tiltak som bør vurderes, sier pressesjef Ingunn Handagard i Naf.

– Ring 1 skal være stengt i tre år, og derfor må tiltakene både treffe bredt og ha varighet i hele perioden, slik at flere kan legge om reisevanene og bruke kollektivtransport, sier Handagard.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa